Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj zeschniętego sera. Zalej go tym napojem, będzie miękki i smaczny

Nie wyrzucaj zeschniętego sera. O ile tylko cały nie spleśniał, możesz go jeszcze uratować. Wystarczy, że włożysz wspomniany produkt do miseczki i zalejesz popularnym napojem, dzięki któremu szybko odzyska miękkość i świeżość. Za ten sprytny trik komuś należy się nagroda. Szkoda, że tak mało osób go zna, bo pozwala ograniczyć marnowanie jedzenia.

W lodówce nietrudno zapomnieć o serze, który często bywa przykrywany innymi produktami, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, gdy panuje tam chaos. Gdy jednak znajdziesz go już w końcu po kilku dniach pod stertą jedzenia i okaże się, że zdążył zeschnąć, nie musisz od razu wyrzucać go do kosza. 

Stwardniałą kostkę sera możesz w łatwy sposób odświeżyć. Aby przywrócić jej miękkość wystarczy pół godziny moczenia w popularnym napoju, który niemal każdy z nas trzyma w lodówce. Ten prosty trik sprawi, że nabierze jeszcze lepszego smaku i będzie delikatny jak piórko.

Jak uratować zeschnięty ser żółty? Wystarczy wymoczyć go w popularnym napoju z lodówki

Zapomniałeś o żółtym serze i zdążył zeschnąć? Nie przejmuj się, o ile nie ma na nim wyraźnej pleśni, nie zdążył się zepsuć i rozmięknąć, możesz go jeszcze uratować i ponownie wykorzystać. Wystarczy, że zalejesz kostkę ciepłym mlekiem i zostawisz tak na 20-30 minut. 

Po upływie tego czasu wyjmij ser z miseczki czy innego naczynia i osusz go. Kiedy wyschnie, będzie się nadawał do spożycia. A jeśli uznasz, że "to już nie to", wcale nie musisz kłaść go na kanapki. Przyda ci się do zapiekanek czy pizzy.

Jak przechowywać ser żółty tak, żeby nie wysechł i szybko się nie zepsuł?

Jeśli nie chcesz, aby ser żółty zasychał, musisz go odpowiednio przechowywać w lodówce. Najlepiej przed umieszczeniem na półce owinąć produkt folią aluminiową albo spożywczą i starać się trzymać go z dala od innych produktów, ponieważ łatwo chłonie inne zapachy. 

Możesz również przechowywać żółty ser, owijając go lnianą szmatką (zmoczoną lekko osoloną wodą). To przedłuży jego przydatność do spożycia. Dobrym pomysłem jest także skropienie go odrobiną oliwy, która dodatkowo nawilży ser. 

Jeśli chcesz opóźnić psucie się sera, możesz również przechowywać go w hermetycznym pojemniku wraz z kostką cukru, która wchłonie wilgoć i tym samym opóźni proces powstawania pleśni.

Dlaczego warto jeść ser żółty? Dodaje energii i ma więcej wapnia od twarogu

Stanowi źródło pełnowartościowego białka i ma około dziesięciokrotnie więcej wapnia od twarogu. Włączenie go do diety może więc pozytywnie wpłynąć na wytrzymałość kości i kondycję mięśni. 

Ser żółty dodaje energii, dlatego zalecane jest jedzenie go o wczesnych porach, aby "z przytupem" zacząć dzień. Zawiera witaminy: A, D, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, kwas linolowy (CLA), który może działać przeciwmiażdżycowo. Umiarkowane spożycie produktu może mieć zatem korzystny wpływ na organizm.

Zobacz też:

Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie

Suszone grzyby gotuj dokładnie tyle czasu. Inaczej będą twarde i stracą smak

Masz dość tradycyjnego karpia? W tym roku podaj go w słoiku tak, jak znany kucharz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | szybkie dania