Reklama
Reklama

Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie

W grudniu częściej niż zwykle na naszych stołach pojawiają się słodkie wypieki. Mając ochotę na domowe ciasto, warto zrobić deser, który nie tylko przygotujemy w zaledwie kilka chwil, ale i będzie on wilgotny i smaczny. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto jogurtowe i co do niego dodać.

Ciasto jogurtowe kojarzy nam się głównie z letnimi wypiekami, gdy dorzucamy do niego świeże owoce. Deser ten może jednak podbić nasze serca także w zimowym okresie. Wystarczy, że użyjemy odpowiednich dodatków, a już po chwili będziemy mieli pyszny, wilgotny i mięciutki wypiek. Podpowiadamy, jak go zrobić.

To wyjątkowe ciasto idealnie smakuje zimą. Co warto do niego dodać?

Ciasto jogurtowe można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Latem zazwyczaj wykorzystujemy do tego borówki, porzeczki czy truskawki. Jednak w grudniu, warto przygotować zimową wersję tego słodkiego przysmaku.

Przyda nam się d tego suszona żurawina oraz biała czekolada. Dzięki temu stworzymy wyjątkowe ciasto, idealne na grudzień. Do przyrządzenia, go będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 1 szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g białej czekolady,
  • 200 g suszonej żurawiny.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z żurawiną i białą czekoladą? Spędzisz w kuchni zaledwie chwilę

Przygotowanie ciasta jogurtowego z zimowymi dodatkami nie trwa długo, więc to idealny przysmak, gdy mamy mało czasu na zrobienie deseru. Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie masła w rondelku. Odstawiamy je, by przestygło i wlewamy do miski, mieszając z cukrem. Następnie dodajemy do tego jogurt i całość miksujemy na wolnych obrotach.

Kolejnym krokiem jest rozbicie jajek, oddzielając białka od żółtek. Białka ucieramy mikserem na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do reszty składników. Do miski dorzucamy także przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do tego pianę z białek, delikatnie mieszając ją z pozostałymi składnikami.

Wykładamy formę do pieczenia papierem i przelewamy do niej ciasto. Dodajemy do tego żurawinę i pokruszoną drobno białą czekoladę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu warto udekorować ciasto polewą lub lukrem.

Zobacz też:

​Chorwatki jedzą regularnie. Dzięki temu nie podjadają słodyczy

Nie wyrzucaj zeschniętego sera. Zalej go tym napojem, będzie miękki i smaczny

Suszone grzyby gotuj dokładnie tyle czasu. Inaczej będą twarde i stracą smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta