Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie
W grudniu częściej niż zwykle na naszych stołach pojawiają się słodkie wypieki. Mając ochotę na domowe ciasto, warto zrobić deser, który nie tylko przygotujemy w zaledwie kilka chwil, ale i będzie on wilgotny i smaczny. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto jogurtowe i co do niego dodać.
Ciasto jogurtowe kojarzy nam się głównie z letnimi wypiekami, gdy dorzucamy do niego świeże owoce. Deser ten może jednak podbić nasze serca także w zimowym okresie. Wystarczy, że użyjemy odpowiednich dodatków, a już po chwili będziemy mieli pyszny, wilgotny i mięciutki wypiek. Podpowiadamy, jak go zrobić.
Ciasto jogurtowe można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Latem zazwyczaj wykorzystujemy do tego borówki, porzeczki czy truskawki. Jednak w grudniu, warto przygotować zimową wersję tego słodkiego przysmaku.
Przyda nam się d tego suszona żurawina oraz biała czekolada. Dzięki temu stworzymy wyjątkowe ciasto, idealne na grudzień. Do przyrządzenia, go będziemy potrzebowali następujących składników:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 2 jajka,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 150 g cukru,
- 80 g masła,
- 1 szczypta soli,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g białej czekolady,
- 200 g suszonej żurawiny.
Przygotowanie ciasta jogurtowego z zimowymi dodatkami nie trwa długo, więc to idealny przysmak, gdy mamy mało czasu na zrobienie deseru. Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie masła w rondelku. Odstawiamy je, by przestygło i wlewamy do miski, mieszając z cukrem. Następnie dodajemy do tego jogurt i całość miksujemy na wolnych obrotach.
Kolejnym krokiem jest rozbicie jajek, oddzielając białka od żółtek. Białka ucieramy mikserem na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do reszty składników. Do miski dorzucamy także przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do tego pianę z białek, delikatnie mieszając ją z pozostałymi składnikami.
Wykładamy formę do pieczenia papierem i przelewamy do niej ciasto. Dodajemy do tego żurawinę i pokruszoną drobno białą czekoladę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu warto udekorować ciasto polewą lub lukrem.
Zobacz też:
Chorwatki jedzą regularnie. Dzięki temu nie podjadają słodyczy
Nie wyrzucaj zeschniętego sera. Zalej go tym napojem, będzie miękki i smaczny
Suszone grzyby gotuj dokładnie tyle czasu. Inaczej będą twarde i stracą smak