Reklama
Reklama

Jest lepszy od herbaty z cytryną. Wzmacnia odporność, więc warto go pić jesienią

Jesienią jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie. W tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie, pijąc napary wzmacniające odporność. Wiele osób sięga po herbatę z cytryną. Znamy jednak przepis na jeszcze lepszy, rozgrzewający napój. Jego podstawowym składnikiem jest żurawina.

Owoce świeżej żurawiny właśnie zawitały do sklepów. Znajdziemy je również na targach. To właśnie na ich bazie możemy przyrządzić rozgrzewający napój, idealny na okres jesienno-zimowy. Sprawdź prosty przepis. Poznaj też liczne korzyści z jego picia.  

Dlaczego warto pić żurawinę?

Żurawina zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, a także minerały tj. magnez, żelazo, potas i fosfor. Ten cenny produkt jest zatem bombą witaminową, wzmacniająca odporność, wspomagając leczenie przeziębienia i grypy

Te owoce słyną z właściwości, które wspierają zdrowie układu moczowego. Sprawdzą się przy leczeniu zapalenia pęcherza moczowego i cewki moczowej. Poza tym ograniczają powstawanie złogów wapiennych w nerkach.

Żurawina to produkt żywnościowy z dużą liczbą nasyconych antyoksydantów. Spożywając ją regularnie, pozbywamy się szkodliwych, wolnych rodników z ustroju. 

Ze względu na działanie antybakteryjne i antyseptyczne coraz częściej możemy usłyszeć, że te owoce pomagają również na zakażenia jamy ustnej i gardła

Przepis na rozgrzewający napój na bazie żurawiny z dodatkami

Z owoców żurawiny możemy zrobić rozgrzewający napój. Wystarczy, że zalejemy je gorącą wodą, jednak warto wzbogacić napar o dodatki, które nie tylko poprawią jego smak, ale również dostarczą naszemu organizmowi jeszcze więcej właściwości zdrowotnych

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rozgrzewającego napoju na bazie żurawiny? Oto lista:

  • 500 g świeżej żurawiny;
  • 1 l wody;
  • 1 pomarańcza;
  • 1 laska cynamonu;
  • 2 łyżki miodu;
  • opcjonalnie: goździki

Na początek wrzucamy żurawinę do garnka i zalewamy ją 1 l wody. Całość gotujemy przez 30 minut. 

W kolejnym kroku dorzucamy do naparu pokrojoną w plastry, nieobraną pomarańczę, laskę cynamonu i miód. W tym momencie możemy również dodać goździki. Na koniec mieszamy całość i przelewamy do filiżanek. 

Zobacz też:

Znalazłeś takiego borowika? Lepiej go nie dotykaj, bo dostaniesz wysoki mandat

Oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Jesienią pij regularnie

Wygląda jak gąbka, smakuje jak orzechy. Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowe żywienie