Najzdrowszy napój świata chroni przed zawałem i udarem. Z czego można go zrobić?
Zawału i udaru można uniknąć, zdrowo się odżywiając, prowadząc regularną aktywność fizyczną oraz nie przyjmując wyrobów tytoniowych, alkoholu, czy innych używek. Dodatkowo pracę swojego organizmu można wspierać, spożywając zdrowe napoje.
Przepysznym, a jednocześnie zdrowym napojem, pozytywnie wpływającym na działanie organizmu jest ayran. To zimny i słony napój produkowany na bazie jogurtu, wywodzący się z Azji Środkowej, Azji Zachodniej, a także Europy Południowo-Wschodniej.
Skład Ayrana jest nieskomplikowany. To tylko jogurt, woda oraz sól. Niekiedy dla urozmaicenia smaku dodaje się do napoju zioła takie jak mięta. Co ciekawe w niektórych obszarach świata można spożyć nawet gazowanego ayrana.
"Najzdrowszy napój świata" to umowne określenie, które jest docenieniem prozdrowotnych właściwości, którymi charakteryzuje się ayran. Zimny i słony napój na bazie jogurtu jest bogaty w pożyteczne dla naszego organizmu elementu.
W składzie ayrana znajdują się składniki takie jak witaminy z grupy A, D i B, a także sód, wapń oraz białko. Niezwykle pożytecznymi elementami są żywe kultury bakterii, pozytywnie wpływające na florę jelitową, czyli narządu nazywanego również "drugim mózgiem" mającym bezpośredni wpływ na dostarczanie do organizmu prozdrowotnych składników - nie tylko z ayrana.
Regularne spożywanie ayrana może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi, a także złego cholesterolu LDL. To właśnie ze względu na to napojowi przypisuje się właściwości pomagające w redukcji ryzyka pojawienia się miażdżycy, zawału serca, czy udaru mózgu.
Ayran ma wielu fanów nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie, ale także dlatego, że świetnie smakuje. Idealnie nadaje się do spożywania podczas jedzenie potraw mięsnych. Z pewnością smak ayrana poznali miłośnicy kebabów, ponieważ ayran jest często sprzedawany w lokalach serwujących te danie.
Popularny ajran jest w smaku unikalny. Produkty kupowane w sklepach, czy hurtowniach mają najczęściej smak podobny do kefiru, ale płynniejsza konsystencja i większą słoność nadaje mu wyjątkowości. W przypadku ayrana przygotowywanego w domowych warunkach, można też uzyskać dodatkową kwaskowatość.
Do przygotowania ayrana potrzebne będą składniki: jogurt naturalny, woda i sól. Na 200 ml nabiały trzeba wlać 400 ml wody i dodać do tego szczyptę soli. To wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś chce urozmaicić smak domowego ayrana, to może zdecydować się na dodatkowy sok z cytryny, listki mięty lub czosnek.
Ayran można dodawać do dań mięsnych. Sprawdzi się jako przełamanie również wyjątkowo tłustych potraw. Można go jednak udanie dopasować do jedzenia wegetariańskiego, czy wiosenno-letnich przepisów z jajkami lub ziemniakami w roli głównej. Ayran będzie także sposobem na ukojenie w trakcie spożywania ostrych potraw.
Zobacz też:
Rosół ciągle wychodzi mętny? Babcia ma na to złoty środek
Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów