Reklama
Reklama

Są najlepsze na farsz do pierogów. Spiesz się, póki trwa na nie sezon

Sezon na grzybobranie dopiero się rozkręca. Polacy tłumnie ruszyli do lasów w poszukiwaniu najlepszych okazów prawdziwków, podgrzybków czy rydzów. Okazuje się, że równie smacznym gatunkiem grzyba jest opieńka. Trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ jest to okaz blaszkowy. Co można przyrządzić z opieńki? Między innymi doskonały farsz do pierogów.

Farsz do pierogów z opieńki. Wypróbuj sprawdzony przepis

Opieńki to grzyby jadalne, które występują na terenie całej Polski. Warto jednak znać się na rozpoznawaniu grzybów, ponieważ opieńka może wydawać się podobna do trującej maślanki wiązkowej. Ten niejadalny gatunek ma cieńszy od opieńki trzon, który jest pusty w środku. Miąższ tego grzyba jest zabarwiony przy trzonie na kolor brązowy. W smaku jest bardzo gorzki. Zjedzenie maślanki wiązkowej może skończyć się uporczywymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Warto również pamiętać, że opieńki wymagają obróbki termicznej przed zjedzeniem. Spożycie surowych grzybów może spowodować bóle brzucha.

Opieńki są jednym ze składników rewelacyjnego farszu do pierogów. Ich smak sprawia, że będą świetnie smakować również w krokietach czy zapiekankach. Jak przyrządzić doskonały farsz z opieniek do pierogów? Około 400-500 g kapeluszy opieniek należy oczyścić i pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba podsmażyć na maśle poszatkowaną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, należy dodać do niej grzyby. Trzeba smażyć je na średnim ogniu przez parę minut do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia należy jeszcze doprawić opieńki solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz będzie idealnie pasował do pierogów. To doskonała propozycja na niedzielny obiad i nie tylko. Smacznego!

Zobacz też:

Opadający biszkopt to już wspomnienie. Dzięki temu będzie wysoki i puszysty

Robisz wafle z dżemem lub słodką masą? Tym razem spróbuj ich z mięsem mielonym

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

INTERIA.PL