Są najlepsze na farsz do pierogów. Spiesz się, póki trwa na nie sezon
Sezon na grzybobranie dopiero się rozkręca. Polacy tłumnie ruszyli do lasów w poszukiwaniu najlepszych okazów prawdziwków, podgrzybków czy rydzów. Okazuje się, że równie smacznym gatunkiem grzyba jest opieńka. Trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ jest to okaz blaszkowy. Co można przyrządzić z opieńki? Między innymi doskonały farsz do pierogów.
Opieńki to grzyby jadalne, które występują na terenie całej Polski. Warto jednak znać się na rozpoznawaniu grzybów, ponieważ opieńka może wydawać się podobna do trującej maślanki wiązkowej. Ten niejadalny gatunek ma cieńszy od opieńki trzon, który jest pusty w środku. Miąższ tego grzyba jest zabarwiony przy trzonie na kolor brązowy. W smaku jest bardzo gorzki. Zjedzenie maślanki wiązkowej może skończyć się uporczywymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Warto również pamiętać, że opieńki wymagają obróbki termicznej przed zjedzeniem. Spożycie surowych grzybów może spowodować bóle brzucha.