Reklama
Reklama

Babciny sposób na marynowanie grzybów. Pamiętaj o tym, a wyjdą smaczne jak nigdy

Smak domowych, marynowanych grzybów przebija wszystko ze sklepowych półek z kiszonkami. Pyszna zalewa wydobywa esencję smaku, a dodatek warzyw uzupełnia szeroką paletę aromatów, która rozlewa się po kubkach smakowych. Nasze babcie wiedziały najlepiej jak marynować grzybki. Jak dokładnie to robiły?

Pyszna mieszanka oliwy z oliwek, ocet, czosnek, szalotka, świeże zioła i przyprawy. Z takiego miksu łatwo można przygotować coś dobrego. Jeśli doda się do tego grzybki, to wszystko jest jeszcze prostsze.

Marynowane grzybki są znane każdemu pokoleniu. Stanowią pożywny dodatek do obiadów, czy przekąskę, po którą można sięgnąć podczas spotkania ze znajomymi. Co ciekawe, marynowane grzybki nadają się też do makaronów, pizzy, czy ziołowych grzanek.

Marynowane grzybki jak od babci – przepis

Do przygotowania jedzenia będą potrzebne 2 kg niedużych grzybków. Do tego trzeba dodać 3 szklanki wody, 1 szklankę octu spirytusowego, 2 czubate łyżki soli, 4 łyżki cukru, 8 ziaren pieprzu i tyle samo ziaren ziela angielskiego oraz listków laurowych. W przepisie powinna znaleźć się też pełna łyżka gorczycy (można ją zastąpić kilkoma goździkami), a także 1 duża, biała cebula.

Marynowane grzybki jak od babci – przygotowanie

Na początku należy dokładnie oczyścić grzybki lub obrać – w przypadku maślaków lub opieniek. Następnie grzyby trzeba włożyć do garnka i zalać je zimną wodą oraz łyżką soli i octu. Mieszankę powinno się potem zagotować na wolnym ogniu i zostawić na 3-4 minuty. 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Żeby ją zrobić, trzeba umieścić w garnku niezbędne składniki z cebulą pokrojoną w piórka, a następnie ugotować. W międzyczasie można przygotować też czyste i wyparzone słoiki. 

Marynowane grzybki jak od babci – umieszczenie grzybków w słoiku

Do czystych i wyparzonych słoików trzeba włożyć obgotowane grzybki. Należy jednak zwrócić uwagę na to, żeby nie wypełniły całego naczynia. Najlepszym rozwiązaniem będzie zapełnić środek na ¾ wysokości. 

Ostatnim krokiem jest zalanie grzybków gorącą zalewą, szczelne zakręcenie słoika i odwrócenie go do góry nogami. Powinno się go zostawić do całkowitego ostygnięcia. Potem Słoiki z przetworami należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, na przykład w piwnicy, czy spiżarni.

Zobacz też:

Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny

To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | grzyby