Już nie zjem pieczeni i klusek z innym sosem. Jest lepszy, niż z restauracji
Kluski śląskie bez polewy są jak samochód bez paliwa. Stanowią dobrą i sycącą bazę, jednak nie wykorzystują w pełni swojego potencjału, który rozwija się dopiero w odpowiednim towarzystwie. Następnym razem koniecznie podaj je z gęstym, aromatycznym sosem pieczeniowym, a znikną ze stołu w mgnieniu oka. Niezależnie od tego, ile ich zrobisz.
Sos pieczeniowy pasuje do klusek śląskich i pieczeni lepiej, niż jakikolwiek inny dodatek. Ma w sobie "to coś", co podkręca ich smak, sprawiając, że często trudno jest się nie skusić na kolejną dokładkę. Znakomicie komponuje się także z kopytkami czy ziemniakami.
Dobrze przygotowany stanowi ucztę dla podniebienia, zachwyca głębią, ciemnym kolorem i błyszczącą konsystencją. Nie zawsze taki jednak wychodzi mimo tego, że nie trzeba być ekspertem, aby nauczyć się robić sos pieczeniowy po mistrzowsku. Wypróbuj poniższy przepis, a za pierwszym razem wyjdzie jak z drogiej restauracji.
Polacy robią sos pieczeniowy od setek lat. Dawniej uznawano go wręcz za symbol dostatku, a jego obecność na stole oznaczała, że w rodzinie niczego nie brakuje, dlatego też potrawy z jego dodatkiem starano się podawać na ważniejszych uroczystościach tj. wesele, spotkania świąteczne czy urodzinowe.
Również i dziś jest uwielbiany ze względu na swoją uniwersalność. Szczególnie przez mieszkańców południowej części kraju, którzy często nie wyobrażają sobie, aby mogło go zabraknąć na niedzielnym obiedzie. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko kilka składników.
Przepis na sos pieczeniowy - składniki:
- masło - 30 g
- mąka pszenna - 25 g, czyli około 2 łyżki
- bulion (mięsny/ warzywny) - 400 ml
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
- czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
- cebula suszona - 0,5 łyżeczki
- śmietanka 30 proc. - 50 ml (dodatkowo wedle uznania)
Wystarczy kwadrans, aby przygotować samodzielnie najlepszy sos pieczeniowy. Przygotuj mały rondelek i rozpuść w nim masło na małym ogniu (uważając, aby się nie przypaliło). Dokładaj mąkę powoli, cały czas energicznie mieszając tak, aby powstała zasmażka, która doda mu gęstości i kremowej konsystencji.
Zacznij wlewać bulion, bezustannie mieszając. Nie spiesz się, aby nie powstały grudki. Masa powinna być gładka. Jako następne dodaj sos sojowy oraz musztardę, aby uzyskać intensywny smak. Dodaj przyprawy wedle swoich upodobań: sól, pieprz, czosnek i cebulę suszoną.
Próbuj sosu pieczeniowego na bieżąco, aby wyszedł idealny. Jeśli chcesz uzyskać aksamitną strukturę, dolej trochę śmietanki na sam koniec. Później gotuj sos pieczeniowy jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu, mieszając. Podawaj gorący. Podawaj gorący wraz z kluskami śląskimi lub innym dodatkiem i mięsem.
Zobacz też:
Zamiast wypić, dodaj do ciasta na pierogi. Będą gładkie i elastyczne
Jedz zamiast słodyczy. Zapomnisz o wysokim cholesterolu i stłuszczonej wątrobie
Chorwatki jedzą regularnie. Dzięki temu nie podjadają słodyczy