Zamiast wypić, dodaj do ciasta na pierogi. Będą gładkie i elastyczne
Tradycyjne pierogi można zrobić jeszcze lepiej. Bez kropli wody i bez większego wysiłku. Wystarczy jeden popularny produkt z lodówki, by ciasto było miękkie, elastyczne i łatwe do wałkowania. Poznaj trik, który podbija internet przed świętami.
Choć większość z nas przygotowuje pierogi według rodzinnych receptur, czasem warto wprowadzić drobną zmianę, która działa cuda. Zwłaszcza teraz, gdy wielkimi krokami zbliża się Wigilia i domowe lepienie pierogów idzie w najlepsze.
W klasycznym cieście pierogowym główną rolę grają mąka, sól i woda. Jednak w tym roku warto sięgnąć po kefir. Ten niepozorny nabiał sprawia, że masa staje się wyjątkowo gładka, miękka i sprężysta. Ciepły kefir aktywuje sodę oczyszczoną, dzięki czemu ciasto już na początku wyrabiania robi się puszyste i przyjemne w dotyku. Taki zamiennik wpływa nie tylko na elastyczność ciasta, ale też na jego smak. Pierogi zyskują delikatnie kwaśną nutę, która świetnie komponuje się zarówno z farszem wytrawnym, jak i słodkim. To idealny sposób, by odświeżyć klasykę bez ryzyka kulinarnej wpadki.
Sprawdź również: To zdrowa, tania, ale mało znana ryba. Gdy znajdę w markecie, robię zapasy
Do przygotowania ciasta na pierogi w tej wersji potrzebujesz wyłącznie kilku podstawowych produktów:
- 1 szklanka ciepłego kefiru,
- 600 g mąki pszennej,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Jak zrobić ciasto krok po kroku?
- W misce wymieszaj kefir, masło, sól i sodę oczyszczoną — masa już na tym etapie staje się sprężysta.
- Stopniowo wsypuj przesianą mąkę, dokładnie łącząc składniki.
- Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i zagniataj przez około 10 minut, aż przestanie lepić się do dłoni.
- Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut, by "odpoczęło".
- Rozwałkuj na cienki placek, wycinaj koła i nakładaj ulubiony farsz.
- Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Dzięki kefirowi ciasto wałkuje się szybciej, nie pęka i nie trzeba używać dużej ilości mąki do podsypywania.
Zobacz też:
Jedz zamiast słodyczy. Zapomnisz o wysokim cholesterolu i stłuszczonej wątrobie
Chorwatki jedzą regularnie. Dzięki temu nie podjadają słodyczy
Ciasto jogurtowe z zimowymi dodatkami. Zawsze wilgotne i mięciutkie