Bije zwykły sernik na głowę. Jesienią musisz spróbować tego wypieku
Jesienią warto próbować nowych przepisów i korzystać z sezonowych darów natury. Chcąc postawić na zupełnie nowe i zachwycające ciasto, możemy zrobić smakowity i aromatyczny sernik dyniowy. Nie tylko zachwyci on bajecznym smakiem i wyglądem, ale i jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdź, przepis na ten wyjątkowy jesienny przysmak.
Jesień to także sezonowe rarytasy, w tym oczywiście dynia. Idealnym przykładem na wykorzystanie jej w kuchni będzie sernik dyniowy, który łączy w sobie klasyczną bazę z nabiału z warzywną pulpą z pomarańczowego warzywa. Mimo że takie połączenie brzmi nietypowo, to jest ono naprawdę smaczne i zaskoczy naszych gości.
Jesień to idealny czas na wypieki, które umilą nam długie, deszczowe wieczory. Najczęściej na naszych stołach gości szarlotka, tarty z owocami, czy kruche specjały lub placki ze śliwkami. Jednak jeśli już przejadły nam się te typowe ciasta lub chcielibyśmy czymś zaskoczyć naszych gości, warto zdecydować się sernik dyniowy, który zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych smakołyków.
Przede wszystkim sam ten deser nie jest zbyt słodki, co dla wielu osób jest plusem. Oczywiście zależne jest to także od wybranego przepisu i proporcji oraz dodatków, które wybierzemy. Sernik dyniowy w dodatku jest naprawdę łatwym do przygotowania ciastem, które nie wymaga od nas wyszukanych składników i które charakteryzuje prostota.
Czytaj również: Delicje zalej ciastem i włóż do piekarnika. To ciasto jest tak proste i pyszne, że będziesz je robić co chwilę
Tak jak wspominaliśmy do przygotowania sernika dyniowego, nie potrzebujemy wielu trudnych do zdobycia produktów. Wszystkie składniki są dostępne w sklepach i sama lista nie jest zbyt długa. Oto spis niezbędnych produktów do przygotowania spodu sernika dyniowego:
- 25 dag herbatników,
- 10 dag masła.
Natomiast do stworzenia masy serowej będziemy musieli zaopatrzyć się w:
- 1 kg twarogu w na sernik w wiaderku,
- 40 dag puree z dyni,
- 1 szklankę cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 1 szklankę cukru,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczkę przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczkę cynamonu.
Istnieje wiele przepisów na sernik dyniowy z różnego rodzaju dodatkami. Jednak przedstawiamy najszybszą i najprostszą recepturę przygotowania tego wypieku. Oto co należy zrobić krok po kroku, aby zrobić pyszny, jesienny sernik dyniowy:
- Mielimy herbatniki i mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Uzyskaną masę rozkładamy na dnie tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie dobrze dociskamy spód, na przykład za pomocą dna szklanki i wstawiamy tortownicę do lodówki.
- W tym czasie przekładamy twaróg do miski i wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz przyprawę do piernika.
- Całość miksujemy i następnie dodajemy puree z dyni, a masę ponownie miksujemy, aż połączą się składniki.
- Kolejnym krokiem jest dodanie jajek i miksowanie ich na średnich obrotach, do momentu powstania jednolitej masy.
- Masę serową przekładamy na wyjęty z lodówki spód i wyrównujemy wierzch szerokim nożem albo szpatułką silikonową.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i pieczemy je przez około godzinę.
- Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę