Delicje zalej ciastem i włóż do piekarnika. To ciasto jest tak proste i pyszne, że będziesz je robić co chwilę
Większość osób nie wyobraża sobie filiżanki kawy bez czegoś słodkiego. Jednak nie zawsze mamy czas udać się do cukierni po babeczkę czy kawałek ciasta. Na szczęście wystarczy, że w szafce kuchennej znajdziemy dwa opakowania delicji. Wypróbuj przepis na niezwykle proste i smaczne ciasto z delicjami.
Delicje to ciastka typu jaffa cakes, czyli małych biszkoptów z owocową galaretką pokrytych czekoladą. W Polsce kojarzone są przede wszystkim z marką Wedel, która produkowała Delicje Szampańskie od 1976 roku.
Do przygotowania ciasta z delicjami potrzebnych jest jedynie kilka składników. W dodatku żaden z nich nie jest trudny do zdobycia, a większość znajdziemy w naszym domu na co dzień. Przygotuj:
- 2 opakowania delicji lub jedno podwójne
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do przygotowania ciasta z delicjami możemy wybrać ciastka w naszym ulubionym smaku. Jednak najlepiej sprawdzą się pomarańczowe lub wiśniowe, które dodadzą do przepisu trochę kwaskowatości i zapewnią przyjemne przełamanie smaków.
Sprawdź również: Wystarczy połączyć jabłka z tą masą. Jabłecznik wyjdzie obłędny
Jajka oraz mleko wyjmij z lodówki minimum pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta z delicjami. Następnie w dużej misce rozbij jajka oraz cukier i cukier waniliowy. Utrzyj je mikserem przez kilka minut, do rozpuszczenia cukru. Po tym czasie w misce umieść przesianą mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia, a także wlej mleko. Ciasto zmiksuj mikserem na niskich obrotach lub wymieszaj łyżką do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.
Gotowe ciasto na chwilę odstaw. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotuj blachę — wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Na dnie zacznij układać delicje biszkoptem do dołu tak, by przylegały do siebie, ale nie nakładały się. Wylej na nie równomiernie ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 35-40 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i połóż na kratkę do studzenia ciasta.
Sprawdź również: Pij każdego dnia, a zapomnisz o boczkach i zaparciach. Kilogramy polecą w dół
Ciasto z delicjami możesz podawać od razu po wystudzeniu. Będzie to wariant najłatwiejszy, ale również najmniej kaloryczny. Jeśli chcesz, możesz przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem lub przygotować polewę. Najszybsza polewa to roztopiona w kąpieli wodnej tabliczka gorzkiej czekolady. Polej nią ciasto i poczekaj chwilę, aż zgęstnieje. Ciasto z delicjami polane czekoladą to idealna słodycz do kawy, którą możesz podać rodzinie w ciągu tygodnia, a także przygotować na niedzielny obiad.
Zobacz też:
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend