Reklama
Reklama

Dodaj do kefiru i pij codziennie rano. Waga szybko zacznie spadać

Dbanie każdego dnia o zdrową dietę może być ciężkim zadaniem. Często nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej dawki błonnika, witamin i minerałów. Jest to częstą przyczyną różnych dolegliwości żołądkowych. Aby im zapobiec, warto przez pewien czas regularnie przyjmować jeden koktajl. Sprawdź, w jaki sposób możesz go przygotować.

Obecnie wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy. Z tego powodu może nachodzić nas wątpliwość, czy kefir jest dla nas rzeczywiście dobry? Wyjaśniamy, skąd biorą się jego wyjątkowe właściwości i dlaczego odpowiada prawie każdemu.

Co sprawia, że koktajl z siemieniem lnianym jest zdrowy?

Dietetycy zachęcają, aby włączać kefir do naszej diety nawet każdego dnia. Kefir jest naturalnym probiotykiem, dzięki temu korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego — redukuje wzdęcia, wspomaga perystaltykę jelit i wzbogaca mikroflorę bakteryjną. To również źródło witamin z grupy B, wapnia oraz magnezu. Przez to, że jest produktem fermentacji, zawiera o wiele mniej laktozy niż słodkie mleko, przez co nie drażni układu pokarmowego osób cierpiących na nietolerancję tego cukru. Wiele z nich może nawet odczuć pozytywne skutki picia kefiru.

Drugim składnikiem koktajlu jest siemię lniane. To wysokiej jakości źródło błonnika, kwasów Omega-3, antyoksydantów oraz witamin. W połączeniu z płynami pęcznieje i wytwarza zdrowy śluz, którego przyjmowanie tworzy ochronną powłokę dla błony śluzowej przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy zawarty w nasionach po kontakcie z wodą pęcznieje i zwiększa swoją objętość. Dzięki temu siemię lniane może pomóc w odchudzaniu — po jego spożyciu pozostajemy syci dłużej.

Jak przygotować zdrowy koktajl?

Prawdziwą zdrową bombom jest koktajl z kefiru i siemienia lnianego. Do szklanki mlecznego napoju wystarczy wsypać 2 łyżeczki zmielonego wcześniej w młynku do kawy siemienia lnianego. Dokładnie mieszamy ze sobą te składniki i pijemy na czczo każdego poranka przez ok. 3 tygodnie. Dzięki kuracji znacząco poprawimy trawienie oraz pozbędziemy się nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, takich jak zaparcia, wzdęcia czy niestrawność. Dodatkowo osoby odchudzające się mogą zauważyć szybsze efekty stosowanej diety.

Zobacz też:

To najzdrowszy jesienny napar. Wzmacnia serce jak plaster i koi zszargane nerwy

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | dieta