Reklama
Reklama

Dodaj do kefiru i pij codziennie rano. Waga szybko zacznie spadać

Dbanie każdego dnia o zdrową dietę może być ciężkim zadaniem. Często nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej dawki błonnika, witamin i minerałów. Jest to częstą przyczyną różnych dolegliwości żołądkowych. Aby im zapobiec, warto przez pewien czas regularnie przyjmować jeden koktajl. Sprawdź, w jaki sposób możesz go przygotować.

Obecnie wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy. Z tego powodu może nachodzić nas wątpliwość, czy kefir jest dla nas rzeczywiście dobry? Wyjaśniamy, skąd biorą się jego wyjątkowe właściwości i dlaczego odpowiada prawie każdemu.

Co sprawia, że koktajl z siemieniem lnianym jest zdrowy?

Dietetycy zachęcają, aby włączać kefir do naszej diety nawet każdego dnia. Kefir jest naturalnym probiotykiem, dzięki temu korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego — redukuje wzdęcia, wspomaga perystaltykę jelit i wzbogaca mikroflorę bakteryjną. To również źródło witamin z grupy B, wapnia oraz magnezu. Przez to, że jest produktem fermentacji, zawiera o wiele mniej laktozy niż słodkie mleko, przez co nie drażni układu pokarmowego osób cierpiących na nietolerancję tego cukru. Wiele z nich może nawet odczuć pozytywne skutki picia kefiru.

Drugim składnikiem koktajlu jest siemię lniane. To wysokiej jakości źródło błonnika, kwasów Omega-3, antyoksydantów oraz witamin. W połączeniu z płynami pęcznieje i wytwarza zdrowy śluz, którego przyjmowanie tworzy ochronną powłokę dla błony śluzowej przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy zawarty w nasionach po kontakcie z wodą pęcznieje i zwiększa swoją objętość. Dzięki temu siemię lniane może pomóc w odchudzaniu — po jego spożyciu pozostajemy syci dłużej.

Jak przygotować zdrowy koktajl?

Prawdziwą zdrową bombom jest koktajl z kefiru i siemienia lnianego. Do szklanki mlecznego napoju wystarczy wsypać 2 łyżeczki zmielonego wcześniej w młynku do kawy siemienia lnianego. Dokładnie mieszamy ze sobą te składniki i pijemy na czczo każdego poranka przez ok. 3 tygodnie. Dzięki kuracji znacząco poprawimy trawienie oraz pozbędziemy się nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, takich jak zaparcia, wzdęcia czy niestrawność. Dodatkowo osoby odchudzające się mogą zauważyć szybsze efekty stosowanej diety.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | dieta