Reklama
Reklama

To najgorsze pieczywo w supermarkecie. Lepiej go nie kupuj

Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dla wielu Polek i Polaków. W supermarketach jest dostępnych wiele rodzajów bułek i chlebów. Jednak nie każdy tego rodzaju produkt powinien wylądować na talerzu. Które pieczywo lepiej omijać szerokim łukiem, a które warto wrzucić do koszyka? Wyjaśniamy.

Jakie pieczywo omijać na zakupach w supermarkecie?

Miłośnicy kanapek z pewnością rozkoszują się w smakach rozmaitych rodzajów bułek i chlebów. Okazuje się jednak, że nie każde pieczywo jest zdrowe. Które lepiej omijać szerokim łukiem podczas zakupów w supermarkecie? 

Dobrze jest zrezygnować z bułek produkowanych z białej mąki. Tego typu pieczywo ma niewielkie ilości cennych składników, takich jak witaminy i minerały. Co więcej, uznaje się, że bułki lub chleb z białej mąki to w większości puste kalorie i węglowodany proste dające energię i uczucie sytości jedynie na krótki czas. Białe pieczywo charakteryzuje się również większym indeksem glikemicznym, co z pewnością nie jest korzystne dla osób z cukrzycą. 

Co więcej, w wielu marketowych bułkach znajdziemy również związki zwiększające trwałość rzeczonego pieczywa. Mowa tu choćby o konserwantach. 

A zatem, których bułek lepiej nie kupować? Lepiej omijać kajzerki, ciabatty czy bułki poznańskie. Dobrze również unikać bułek z serem żółtym, które zawierają więcej kalorii. 

Które pieczywo w supermarkecie warto kupować?

Wiele osób może się zastanawiać nad tym, jakie pieczywo najlepiej wybrać w supermarkecie. Nie każdy bowiem wie, jak upiec domowy chleb. Okazuje się, że istnieje wiele produktów, które są znacznie lepsze od pieczywa z białej mąki. Chodzi tu przede wszystkim o bułki pełnoziarniste typu "fitness", bułki żytnie, chleb razowy, a także popularne grahamki. Zwykle odznaczają się mniejszym indeksem glikemicznym i pozwalają nasycić się na dłuższy czas. 

Co istotne, tego rodzaju pieczywo zawiera więcej błonnika oraz korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów (m.in. witamin z grupy B). Warto jednak pamiętać, że niektóre osoby mające problemy z trawieniem powinny unikać ciemnego pieczywa ze względu na jego ciężkostrawność. 

Zobacz też:

Dzięki temu dynia będzie świeża nawet 2 razy dłużej. Jesienne ozdoby postoją do listopada

Mało kto wie, że są jadalne. Dla doświadczonych grzybiarzy smaczniejsze od prawdziwków

Te rośliny mogą stać przy kaloryferze. Suche powietrze im nie przeszkadza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy