Tego grzyba omijaj szerokim łukiem. Do złudzenia przypomina prawdziwka
Wybierając się na grzybobranie należy uważać na niektóre grzyby trujące. Chodzi tutaj przede wszystkim o te gatunki, które mają gąbkę zamiast blaszek i mogą do złudzenia przypominać jadalne okazy. W przypadku pomyłki może dojść do poważnego w skutkach zatrucia.
Bardzo wielu amatorów grzybobrania przyjmuje założenie, że można bez przeszkód zbierać każde grzyby, które mają gąbkę, a nie blaszki. Okazuje się, że to błąd! Istnieje wiele niebezpiecznych gatunków grzybów, które mogą przypominać jadalne okazy. To, że mają one gąbkę wcale nie oznacza, że nie są niejadalne lub trujące. Sprawdź, na które grzyby należy zwrócić szczególną uwagę.
Borowik szatański to trujący sobowtór uwielbianego przez wiele osób borowika. Od jadalnego gatunku można go odróżnić między innymi po kolorze trzonu i gąbki – w przypadku borowika szatańskiego owe elementy przybierają czerwone zabarwienie. Co więcej, jego miąższ po przekrojeniu sinieje.
Choć stanowi duże zagrożenie (jego zjedzenie może spowodować ciężkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego), to jednak dość trudno jest na niego trafić podczas grzybobrania – wynika to z faktu, że jest to gatunek wymierający. Z tego też względu podlega ścisłej ochronie gatunkowej.
Przeczytaj też: Olbrzymie grzyby w polskich lasach. Ekspert zdradza, skąd się wzięły
Borowik ponury to grzyb niejadalny, jego gąbka przybiera żółty lub, u starszych okazów, ciemnopomarańczowy kolor. Również jego trzon przybiera podobne odcienie. Ma oliwkowy kapelusz. Po przecięciu borowika ponurego jego żółta gąbka robi się niebieskofioletowa.
Co ciekawe, niektórzy uznają borowika ponurego za grzyba warunkowo jadalnego. Po odpowiedniej obróbce termicznej (długotrwałe gotowanie i kilkukrotna wymiana wody) grzyb rzekomo nadaje się do spożycia. Warto jednak unikać zbierania tego typu okazów, ponieważ nieprawidłowe przygotowanie może nie wystarczyć do tego, by pozbyć się toksyn. Zjedzenie borowika ponurego może skończyć się wymiotami, biegunką oraz silnymi nudnościami.
Goryczak żółciowy to grzyb, którego możemy spotkać rosnącego zarówno na ziemi, jak i na pniach drzew. Najczęściej występuje w lasach iglastych. Ma jasnobrązowy lub brązowy kapelusz. Odznacza się białą gąbką (w przypadku młodszych okazów), która z czasem staje się bladoróżowa. Po uszkodzeniu nie zmienia barwy. Trzon goryczaka jest pokryty charakterystyczną, brunatną siateczką – najczęściej po tym można go rozpoznać.
Goryczak żółciowy, ze względu na swój gorzki smak, jest grzybem niejadalnym. Nawet jego niewielka ilość może zepsuć smak całej potrawy. Może do złudzenia przypominać prawdziwka, dlatego najlepiej omijać go szerokim łukiem.
W przypadku wystąpienia niepokojących dolegliwości po spożyciu grzybów należy szybko zasięgnąć pomocy lekarskiej. Jeżeli nie mamy stuprocentowej pewności co do gatunku znalezionego okazu, lepiej pozostawić go na swoim miejscu.
Zobacz też:
Wiatr nie zniszczy więcej wiązanek na grobach. Wystarczy, że zrobisz to
Wszyscy trzymamy je w domach. To przez nie Wi-Fi ledwo zipie
Wiele osób tak robi, a potem się dziwi. Właśnie przez to na nagrobku widać smugi