Reklama
Reklama

Mało znany krzew o zdrowotnych właściwościach. Sprawdź, jak go uprawiać

Wiosna to czas, gdy przeorganizowujemy nasze ogrody i zastanawiamy się, jakie rośliny w nich umieścić. Jednym z dobrych pomysłów jest posadzenie na działce mało popularnego krzewu, który nie tylko pięknie zakwita w maju, ale i wydaje smaczne oraz bardzo zdrowe owoce. W dodatku jest on niezwykle łatwy w uprawie. Sprawdź, co to za roślina i jak o nią dbać.

Wielu nawet doświadczonych ogrodników nie słyszało nigdy o świdośliwie. Jest to roślina, która pochodzi z Ameryki Północnej, ale spotykana jest także we wschodniej Azji oraz w północnej Afryce. W Europie dopiero zdobywa swoją popularność. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej, ponieważ jest nie tylko bardzo łatwa w uprawie, ale i wydaje owoce o prozdrowotnych właściwościach.

Co powinniśmy wiedzieć o świdośliwie?

Świdośliwa to rodzaj, który obejmuje aż 25 gatunków, wśród których możemy znaleźć krzewy od 30 cm do nawet 5 metrów wysokości oraz rozpiętości. Wobec tego bez problemu możemy dopasować odpowiednią odmianę do wielkości naszego ogródka.

Dużą zaletą tej rośliny jest samopylność, więc wystarczy posadzić jeden krzew, aby każdego roku cieszyć się smacznymi owocami. Świdośliwa jest gatunkiem długowiecznym, który co roku, w maju, przystrajać będzie naszą działkę pięknymi, białymi kwiatami.

Do najbardziej polecanych odmian świdośliwy zaliczamy - Northline, Thiessen, Martin, Honeywood oraz Smoky.

Czytaj również: Już dziś podlej truskawki tym nawozem. Będą miały więcej owoców niż myślisz

Dlaczego warto mieć świdośliwę w swoim ogrodzie?

Świdośliwa to krzew, który bez wątpienia warto uprawiać. Przede wszystkim jest to roślina, której pielęgnacja jest bardzo prosta, a same krzewy mają małe wymagania glebowe i znakomicie radzą sobie z wiosennymi przymrozkami. W dodatku rzadko chorują i łatwo się ukorzeniają. Wszystko to sprawia, że jest to idealna roślina dla każdego, kto dopiero rozpoczyna swoją przygodę z uprawą roślin.

Warto także dodać, że świdośliwa będzie świetnie rozwijała się w każdym regionie Polski. Wystarczy, że zapewnimy jej słoneczne stanowisko. Dzięki temu wyda ona smaczne, słodkie i pięknie wybarwione owoce. Smakują one jak połączenie jagody z porzeczką.

Co więcej, owoce świdośliwy są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają one wiele cennych witamin i minerałów. Obfitują między innymi w witaminę C, A, B oraz w potas, magnez oraz antocyjany, czyli substancje z grupy flawonoidów, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Owoce możemy spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci przetworów.

Jak dbać o świdośliwę?

Świdośliwa najlepiej będzie czuła się na stanowiskach, które mają glebę od lekko kwaśnej do lekko zasadowej, mieszczącą się w przedziale pH od 6,2 do 7,5. Zaleca się, aby ziemia była stale wilgotna. Utrzymanie stanu optymalnej wilgoci jest szczególnie ważne w pierwszych trzech latach życia krzewu, ponieważ wtedy to niedobór wody może być bardzo niebezpieczny dla rośliny.

Natomiast po upływie tego czasu, system korzeniowy rośliny jest już na tyle wytrzymały, że poradzi sobie z przejściowymi suszami. Zaletą świdośliwy jest to, że możemy ją uprawiać zarówno na glebach żyznych, jak i ubogich w zasoby.

Dodatkowo świdośliwa nie ma wymagań pokarmowych i nie musi być regularnie nawożona, ponieważ wszelkiego rodzaju składniki niezbędne do rozwoju oraz wydawania plonów, pobiera samodzielnie z podłoża.

Jednak bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym, o którym nie możemy zapominać, jest przycinanie świdośliwy, które pozwoli nam zachęcić ją do owocowania. Pierwsze cięcie powinno zostać przeprowadzone już w pierwszym roku uprawy, późnym latem. Jest to cięcie kształtujące, które pozwala wytworzyć silny przewodnik, a także pobudzić krzew do wzrostu w następnym roku.

Natomiast od czwartego lub piątego roku uprawy świdośliwy, powinniśmy wykonywać cięcia prześwietlające, które przeprowadza się wczesną wiosną, na krótko przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego. Podczas niego usuwamy stare, połamane oraz przemarznięte pędy.

Zobacz też:

Ususz i rozsyp na grządkach. Cebula będzie dorodna, jak nigdy

Spleśniałe pomidory nie muszą lądować w koszu. Wykorzystaj je w ten sposób

Juka marnieje i traci liście? Nie trzeba wiele, by przywrócić jej wigor

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin