Chcesz, by gofry były kruche i delikatne? Zrób to zaraz po upieczeniu, a nie pożałujesz
Gofry to jeden ze smaczniejszych pomysłów na śniadanie czy deser. Idealne są kruche i lekko chrupiące, wprost rozpływają się w ustach. Jeśli twoje domowe usiłowania przypominają w konsystencji gumę, mamy dla ciebie mały trik. Zrób to zaraz po upieczeniu gofrów, a wyjdą kruche i delikatne jak nigdy.
Gofry "ze wszystkim" są dla nas smakiem wakacji. Królują w nadmorskich i górskich miejscowościach, a od dodatków do nich może zakręcić się w głowie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić sobie wakacyjny deser w domu. Podpowiadamy, jak przygotować gofry idealne.
Zrobienie gofrów w domu to dzisiaj żaden problem. Gofrownice różnego rodzaju można bez przeszkód nabyć w każdym sklepie z AGD. Przepis na nie jest dość prosty, ale często zdarza się, że nasze domowe wypieki wychodzą miękkie i ciągnące. Nie tego od nich oczekujemy.
Jeśli masz takie doświadczenia, być może popełniasz częsty błąd. Gofry bezpośrednio po upieczeniu trzeba wykładać na kratkę, wtedy pozostaną kruche. Dzięki temu para z gorących wypieków nie będzie się skraplać pod nimi i nie spowoduje ich zmiękczenia. Kiedy upieczesz gofry, zanim podasz je gościom lub domownikom, odłóż je na kilka minut na kratkę. Może być taka z piekarnika. Kiedy przestaną parować, a wciąż będą ciepłe, możesz je serwować z ulubionymi dodatkami.
Czytaj też: Nie możesz odkręcić słoika z przetworami? Zamiast po otwieracz, sięgnij po ten przedmiot
W internecie z łatwością znajdziesz dziesiątki przepisów na gofry. Możesz je wypróbowywać, aż trafisz na ten, który przypomni smak dzieciństwa. Od razu jednak podpowiadamy, że tajemnicą kruchych gofrów jest dodanie do ciasta kefiru. Z powodzeniem zastąpi on mleko, a przy tym sprawi, że gofry wyjdą delikatniejsze i naprawdę chrupiące. Ten sam trik możesz zastosować podczas przygotowywania naleśników. Tu również kefir sprawi, że wyjdą lżejsze i smaczniejsze.
Przepis na chrupiące gofry jest banalnie prosty. Słodki deser przyrządzisz dosłownie w kilka chwil. Przygotuj:
- szklankę mąki;
- Szklankę kefiru;
- Jajko;
- 2 łyżeczki cukru;
- Łyżeczka cukru waniliowego;
- Łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki oleju.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kefirem, dodaj cukier i jajko. Zmiksuj wszystko na gładką masę, po czym dodaj olej i wymieszaj. Odstaw ciasto na chwilę, a w tym czasie posmaruj wnętrze gofrownicy tłuszczem i dobrze ją rozgrzej. Wylewaj ciasto na gofrownicę i opiekaj je, aż gofry nabiorą złotego koloru. Podczas pieczenia nie otwieraj urządzenia. Upieczone gofry wykładaj na kratkę. Podawaj z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Możesz do ich ozdoby wykorzystać również polewy i posypki lub każdego dodatki, jaki podpowie ci kulinarna wyobraźnia.
Zobacz też:
Są jeszcze zdrowsze niż owsianka. Jedz na śniadanie, a efekty Cię zaskoczą
Co, jeśli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie
Masz problemy z zaśnięciem? Zjedz wieczorem ten owoc, a będziesz spać, jak dziecko