Sałatka grillowa, która w mig znika z talerza. Nietypowy składnik robi robotę
Wielkimi krokami zbliża się sezon na grillowanie. Na majówkę wiele osób zaplanowało plenerowe spotkania z bliskimi. Warto już teraz pomyśleć o menu na grilla. Oprócz kiełbasy, kaszanki czy karkówki z rusztu polecamy przygotowanie sałatki z nietypowym składnikiem. Wszyscy będą zachwyceni jej smakiem.
Na grilla warto przygotować sałatkę łączącą w sobie różne smaki. Co powiesz na taką, która będzie trochę kwaśna, nieco słodka, orzeźwiająca i chrupiąca? To wszystko ma sałatka z selera naciowego z winogronem i nietypowym składnikiem, jakim są orzechy włoskie lub migdały. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem. Można też jeść ją jako codzienną przekąskę. Sprawdź dokładną listę składników i prosty przepis.
Według nas idealna sałatka na grilla powinna łączyć słodycz z kwasowością, stąd połączenie winogrona i jabłek. Z kolei wyrazistości nadaje seler naciowy, zrównoważony dawką kremowego majonezu. Najlepsza jest jednak jej chrupkość spowodowana nietypowym dodatkiem w postaci orzechów włoskich lub migdałów.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki z selerem naciowym i winogronem? Oto dokładna lista:
- 6 łodyg selera naciowego;
- 3 kwaśne jabłka (najlepiej odmiana "szara renata" lub "Boskoop");
- 1 kiść winogron;
- kilka orzechów włoskich lub migdałów;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- majonez;
- przyprawy: sól, pieprz.
Jeśli chcemy więcej zieleniny, to opcjonalnie możemy dorzucić też mix ulubionych sałat.
Przygotowanie sałatki z selerem naciowym i winogronem jest szybkie i proste. Wystarczy poświęcić kilka minut. Jak zatem zrobić idealną sałatkę na grilla?
Na początek należy umyć seler naciowy i pokroić go w kostkę. To samo robimy z jabłkami. Możemy, choć nie musimy obierać ich ze skórki.
W kolejnym kroku kroimy także winogrona i dorzucamy orzechy włoskie lub migdały. Na koniec łączymy wszystkie składniki, mieszając je z sokiem z cytryny i majonezem, doprawiając solą i pieprzem według uznania.
Tak przygotowaną sałatkę z selerem naciowym i winogronem wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki