Ta sałatka z orzechami włoskimi zachwyci wszystkich gości. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję
Sałatka z orzechami włoskimi to świetny wybór na zimowy czas. Kwaskowatość jabłka, chrupkość orzechów i aksamitny sos sprawiają, że to danie zapewni nie tylko sytość, ale także dostarczy niezwykłych smaków. Idealnie sprawdzi się jako wykorzystanie np. pozostałego z obiadu kurczaka. Sprawdź przepis na genialną sałatkę z orzechami włoskimi.
Poznaj również klucz do sukcesu Kingi Preiss, dzięki któremu schudła aż 18 kilogramów. Jest nie tylko zdrowy i skuteczny, ale także niezwykle smaczny.
Do przygotowania sałatki z orzechami włoskimi potrzebujesz następujące składniki:
- 200 g wędliny drobiowej,
- 2 duże marchewki,
- 200 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki majonezu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz,
- cukier,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- koperek,
- 1-2 korzenie selera,
- 2-3 średnie jabłka.
Wędlinę drobiową możesz bez przeszkód zastąpić gotowanym lub pieczonym mięsem z kurczaka, natomiast, zamiast cukru możesz wykorzystać miód. Pamiętaj, by wybrać twarde i kwaśne jabłka, które nadadzą sałatce jeszcze ciekawszego smaku.
Sprawdź również: Słodka alternatywa dla sernika i makowca. W mig znika ze świątecznego stołu
Wędlinę pokrój w kostkę. Jeśli używasz kurczaka, możesz go porwać widelcem. Marchew, seler i jabłko umyj, osusz i obierz ze skórki. Warzywa zetrzyj na tarce. Jabłko możesz także pokroić w małą kostkę. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
Do miski włóż jogurt, majonez i sok z cytryny, a następnie dopraw cukrem (lub miodem), pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj, by powstał jednolity sos. Warzywa przełóż do większej salaterki, dodaj mięso, orzechy, sos i połącz, dressing musi je dobrze obkleić. Gotową sałatkę posyp posiekanym koperkiem. Możesz ją podawać od razu po przyrządzeniu lub po schłodzeniu w lodówce.
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni