Reklama
Reklama

Słodka alternatywa dla sernika i makowca. W mig znika ze świątecznego stołu

W okresie świątecznym stoimy przed trudnym wyborem, jakie ciasto wybrać na wigilijny stół. Osoby, które lubią niekonwencjonalne rozwiązania, powinny zdecydować się na makowca w cieście piernikowym. Ciasto wykorzystuje zalety obu popularnych aromatycznych wypieków, przez co zasmakuje każdemu. Sprawdź, jak je przygotować, jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich.

Połączenie makowca i piernika to interesująca propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie zrezygnowania z kultowych ciast na wigilijnym stole. To unikatowe połączenie zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom, a podczas pieczenia dom wypełni się pięknym zapachem korzennych przypraw. Sprawdź, w jaki sposób możesz je przygotować. 

Składniki potrzebne do przygotowania masy makowej

  • 500 g maku
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jabłka
  • Garść ulubionych bakalii

Składniki do przygotowania ciasta piernikowego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Jak przygotować makowca w cieście piernikowym?

Przygotowanie ciasta na makowca zaczynamy od roztopienia masła. W dużej misce mieszamy je z mąką. Następnie wsypujemy cukier, wbijamy jajko i dodajemy przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy miód. Ręcznie wyrabiamy ciasto do momentu, aż składniki będą dokładnie połączone.

Następnie przechodzimy do przygotowania masy makowej. Mak zalewamy dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy na min. 30 minut. Po tym czasie do masy wlewamy roztopione masło, wsypujemy cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz dodajemy miód. Dodajemy również bakalie oraz pokrojone w kostkę i obrane ze skórki jabłka i mieszamy składniki ze sobą. Na końcu ubijamy 2 białka w osobnej misce na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy je z resztą masy.

Nastawiamy piekarnik na 170 st. C na tryb góra dół. Ponownie wyrabiamy masę na ciasto. Blaszkę o rozmiarach 27 × 17 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nim równomiernie ciasto. Następnie rozprowadzamy na nim masę makową. Wkładamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu możemy posypać je startą czekoladą, cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową.

Zobacz też:

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta