Reklama
Reklama

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj to nietypowe połączenie

Niedzielny obiad kojarzy się zazwyczaj z rosołem i kotletem schabowym. Warto jednak zaskoczyć swoją rodzinę i przygotować coś, co będzie równocześnie nowe, jak i dobrze znane. To przepis łączący w sobie dwie tradycyjne receptury. Sprawdź, co przyrządzić, aby było smaczne i nietypowe.

Warto co jakiś czas przygotować coś nowego na obiad, aby przełamać rutynę. Pewien przepis, choć jest nietypowy, to łączy w sobie dwa dobrze znane wszystkim dania. Mimo to potrafi wciąż zaskakiwać i obłędnie smakuje. Podpowiadamy, jaką recepturę warto przetestować, aby poznać wyjątkowe połączenie.  

Co warto przyrządzić na niedzielny obiad? Zaskocz swoją rodzinę

Chcąc zaskoczyć domowników nietypowym niedzielnym obiadem, warto zamiast klasycznego schabowego, zrobić danie, które łączy go z czymś innym. Mowa bowiem o schabowym w placku ziemniaczanym. Ten przepis scala dwie smaczne i lubiane przez wielu Polaków potrawy w jedną. Jest to więc danie, które nasza rodzina z pewnością pokocha.

To idealne połączenie tradycyjnych smaków, które równocześnie jest na tyle nietypowe, że potrafi zrobić wrażenie. Świetnie sprawdzi się jako weekendowy posiłek, zwłaszcza gdy chcemy zaskoczyć czymś nowym rodzinę czy gości.

Czytaj również: To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

Jak zrobić schabowego w placku ziemniaczanym? Ten przepis jest prosty i smaczny

Przygotowanie schabowego w placku ziemniaczanym nie jest skomplikowane. Przepis ten, pomimo że łączy dwa inne, jest dość prosty i nie wymaga od nas użycia dużej ilości składników. Oto produkty, które są niezbędne do przyrządzenia tego obiadu:

  • 6 ziemniaków,
  • 5 plastrów schabu,
  • 3 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mąka pszenna (jej ilość zależna jest od rodzaju ziemniaków i należy dodawać ją stopniowo, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję),
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz.

Pierwszym krokiem do zrobienia tego smacznego dania, jest obranie ziemniaków i starcie ich na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do tego jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dosypujemy także mąkę, mieszając masę i sprawdzając, czy jest już odpowiednio gęsta.

Następnie rozbijamy schab na cienkie kotlety i każdy z nich doprawiamy pieprzem i solą. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni. Nakładamy na nią dość cienką warstwę masy ziemniaczanej, tworząc placek. Na jego środku umieszczamy kotlet, a następnie przykrywamy go pozostałą częścią ciasta.

Smażymy nasze schabowe w placku z obu stron, aż staną się złociste. Po zdjęciu z patelni odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, kładąc na kawałku ręcznika papierowego. Można je podawać np. z mizerią czy surówką z kapusty.

Zobacz też:

Podaj je zamiast schabowego i pieczeni. Lepszego obiadu nie jadłeś

Przełóż herbatniki kremem. Szybkie ciasto na Wszystkich Świętych rodem z PRL-u

W mojej rodzinie ten chleb piecze się tylko na Wszystkich Świętych. Smakuje obłędnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe