Przełóż herbatniki kremem. Szybkie ciasto na Wszystkich Świętych rodem z PRL-u
Dzień Wszystkich Świętych jest coraz bliżej. Niejedna osoba zaprosi rodzinę na deser i kawę po odwiedzeniu wszystkich grobów. Idealnie sprawdzi się prosty przepis na szybkie ciasto, które zrobisz przed pójściem na cmentarz. Było hitem w PRL-u, a dziś przedstawiamy jego uproszoną wersję bez pieczenia.
W latach 70. na każdej imprezie królował metrowiec. Składał się z jasnych i ciemnych blatów biszkoptowych, przełożonych budyniowo-maślanym kremem. Oblany czekoladą smakował po prostu obłędnie. Do tego pięknie prezentował się na stole - metrowy wypiek krojony na skos ukazywał naprzemienne warstwy.
Takie ciasto sprawdzi się i teraz na ważne uroczystości np. na Dzień Wszystkich Świętych. Tym razem skupimy się jednak na jego szybszej wersji. Zrób metrowca bez pieczenia przed pójściem na cmentarz, a po powrocie zdąży się schłodzić i związać. Będzie jak znalazł do popołudniowej kawy.
Klasyczny metrowiec wymaga nakładu pracy. Do tego w trakcie jego przygotowywania mogą zdarzyć się cukiernicze wpadki np. niewyrośnięty biszkopt czy zważony krem. Lepiej więc dmuchać na zimne i przygotować na Wszystkich Świętych szybkie ciasto bez pieczenia z herbatników i prostego, bardziej stabilnego nadzienia ze śmietanki i mascarpone.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia metrowca bez pieczenia? Oto lista:
- 500 ml śmietanki 30 proc.;
- 250 g mascarpone;
- 200 g jasnych herbatników;
- 200 g ciemnych herbatników;
- 4 łyżki cukru pudru.
Na początek ubij śmietankę z cukrem pudrem. Potem dodawaj po łyżce mascarpone i ubijaj całość do uzyskania gładkiego i sztywnego kremu.
W kolejnym kroku zacznij składać metrowca bez pieczenia: w keksówce układaj naprzemienne jasne i ciemne herbatniki, przekładając je wcześniej przygotowanym kremem.
Na koniec możesz oblać go polewą czekoladową (zrobisz ją, roztapiając 1 tabliczkę czekolady z 1 łyżką masła). Tak przygotowane, szybkie ciasto bez pieczenia owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki co najmniej na 1-2 godziny. Deser krój tak samo, jak klasycznego metrowca, czyli po skosie.
Zobacz też:
Podaj je zamiast schabowego i pieczeni. Lepszego obiadu nie jadłeś
W mojej rodzinie ten chleb piecze się tylko na Wszystkich Świętych. Smakuje obłędnie
Tego koniecznie skosztuj we Wszystkich Świętych. Później już ich nie kupisz
