Reklama
Reklama

Podaj je zamiast schabowego i pieczeni. Lepszego obiadu nie jadłeś

Masz ochotę na mięsny obiad, który zachwyca od pierwszego kęsa, jest ciekawą alternatywą dla oklepanego schabowego oraz pieczeni? Przygotuj rarytas, który teraz odszedł nieco w zapomnienie. Młodzi ludzie rzadko po niego sięgają, a w PRL-u był hitem na rodzinnych imprezach, bo kosztował mniej, niż schab czy wołowina, a miał obłędny smak.

Jeśli znudziły ci się już kotlety schabowe i akurat nie masz ochoty na pieczeń ani piersi z kurczaka, na obiad spróbuj przygotować żeberka w sosie własnym. To idealne rozwiązanie dla wszystkich mięsożerców, którzy lubią tradycyjne potrawy, ale jednocześnie szukają odskoczni od popularnych potraw obiadowych

Są konkretne, sycące i wyraziste w smaku, a przy okazji gotowaniu uroczo bulgoczą i roztaczają w całej kuchni niepowtarzalny aromat. Tak więc idealnie sprawdzą się na chłodne, jesienno-zimowe dni. Wystarczy dorzucić do mięsa trochę cebuli i innych prostych dodatków, aby stworzyć danie, które skradnie serce rodziny.

Za te żeberka w PRL-u ludzie daliby się pokroić. Smakują obłędnie

Żeberka w PRL-u nie pojawiały się na rodzinnych stołach często z uwagi na mocno ograniczoną dostępność produktów, w tym zwłaszcza dobrego mięsa. Przy okazji ważniejszych uroczystości przygotowywano je jednak chętnie, zarówno z kapustą, jak i w sosie własnym. 

Było traktowane jako odświętne danie, którym chętnie się zajadano. Żeberka są naprawdę smaczne, ale pamiętaj, ale trzeba je właściwie przyrządzić. Na pewno chcesz, aby były idealnie kruche, soczyste i wyróżniały się głębokim smakiem. 

Aby tak się stało, musisz zwrócić uwagę na dobór i proporcje składników, a także na czas i sposób przyrządzenia mięsa. Mięso powinno mieć dobrą jakość, a przyprawy muszą być świeże i aromatyczne. Najlepiej też dodać do potrawy cebulę dojrzałą i lekko słodką, bo taka najlepiej komponuje się z żeberkami.

Przepis na żeberka w sosie własnym, które rozpieszczają podniebienie

Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś żeberek, nie eksperymentuj na siłę z ich udziwnionymi wersjami. Sięgnij po sprawdzony przepis i nie eksperymentuj znacząco z dodatkami, aby nie zaliczyć wpadki przy gościach. Pamiętaj, że ostatecznie liczy się smak, a przecież klasyka sprawdza się najlepiej.

Żeberka w sosie własnym - składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1,5 kg
  • cebula - 540 g
  • smalec - 75 g (opcjonalnie olej rzepakowy)
  • liście laurowe - 5 sztuk
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • woda/ bulion mięsny - 1000-1100 ml (1,1 litra)
  • sos sojowy - 1,5 łyżki
  • słodka papryka - 3 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • pieprz mielony - 1,5 łyżeczki

Opcjonalnie możesz dodać także około 1,5 łyżki mąki pszennej i około 75 ml zimnej wody, aby delikatnie zagęścić sos. Pamiętaj, że duszenie to proces, z którym nie należy się spieszyć. Mięso potrzebuje czasu, aby mogło zrobić się miękkie i nabrać aromatu przypraw. Nie zapomnij także dokładnie obsmażyć mięsa.

Jak przygotować żeberka w sosie własnym? Zrób je tak, a zachwycą rodzinę i znajomych

Przygotowywanie żeberek w sosie własnym zacznij od przygotowania mięsa. Osusz żeberka papierowym ręcznikiem, podziel je na mniejsze kawałki, (takie, które swobodnie zmieszczą się w naczyniu żaroodpornym). Natrzyj mięso przyprawami - solą, pieprzem, słodką papryką.

Zabierz się za obsmażanie żeberek na dużej patelni. Najpierw rozgrzej na niej smalec lub olej. Następnie połóż tam mięso i obsmaż je z obu stron tak, aby nabrały pięknego, złocistego koloru. Gdy osiągniesz ten efekt, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę tak, aby była szklista i później dorzuć ją do naczynia z żeberkami. Do mięsa i cebuli dołóż również liście laurowe i ziele angielskie. Dolej tam bulionu (lub wody) i sosu sojowego, a później wymieszaj składniki. 

Przykryj naczynie pokrywką i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Powinno się piec przez około około 90 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i soczyste. Pamiętaj, aby pod koniec przygotowywania potrawy, na około 15 minut przed końcem, zdjąć pokrywkę.

Możesz podawać żeberka z kaszą, ziemniakami albo kluskami śląskimi. Nie wyrzucaj ich, jeśli nie zjesz mięsa w całości. Kolejnego dnia po podgrzaniu smakują nawet lepiej, o ile będą odpowiednio przechowywane np. zanurzone w sosie, w szczelnym pojemniku w lodówce.

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj to nietypowe połączenie

Przełóż herbatniki kremem. Szybkie ciasto na Wszystkich Świętych rodem z PRL-u

W mojej rodzinie ten chleb piecze się tylko na Wszystkich Świętych. Smakuje obłędnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe