Reklama
Reklama

Ciotka robi te mielone od 40 lat. Są przepyszne, bo wbija do nich dokładnie tyle jaj

Nieważne, czy szykujesz przyjęcie, czy robisz rodzinny obiad. Przygotowanie domowych kotletów mielonych to świetny pomysł. Jeśli chcesz, aby pulpety były gwoździem programu, zachwycały smakiem soczystego wnętrza i chrupiącą skórką, nie zapomnij jednak o ważnej zasadzie. Sekret idealnych mielonych zawsze tkwi w ilości jajek, które się w nich znajdują.

Kotlety mielone to kulinarny klasyk, lecz jedynie wybrani potrafią przygotować je perfekcyjnie tak, aby były soczyste i pulchne w środku oraz chrupiące i złociste na zewnątrz. Jeśli zależy ci na tym, aby zrobić smaczny obiad, musisz pamiętać o zachowaniu właściwych proporcji składników. 

Znaczenie mają nie tylko mięso czy namoczone pieczywo, lecz także jajka, których w kotletach mielonych powinna znaleźć się konkretna ilość, bo pełnią funkcję spoiwa, zapobiegając rozpadowi pulpetów.

Ile jajek dodać do kotletów mielonych, aby te się nie rozpadały i były smaczne?

Kotlety mielone będą smaczne tylko wtedy, jeśli dodasz do nich odpowiednią ilość jajek. Jak już wspomnieliśmy, pełnią one rolę spoiwa, które łączy pozostałe składniki. Są jak klej zapobiegający rozpadowi pulpetów. To dzięki nim są one zwarte i nie niszczą się podczas smażenia.

Poza tym istotne są także oczywiście proporcje mięsa, namoczonej bułki czy dokładne wyrobienie masy, lecz o tym większość osób pamięta. Ogólna zasada jest taka, że powinno się wbijać 1 jajko na 0,5 kg mięsa, a więc na każdy 1 kg mięsa przypadają 2 jajka. Jeśli dodasz ich za mało, mielone będą suche i kruche, a jeśli przesadzisz - zbite.

Czytaj również: Babcia od 50 lat robi te knedle śliwkowe. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą

Przepis na kotlety mielone, które zachwycą rodzinę. Są smaczne i proste w przygotowaniu

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz dobrej jakości mięsa. Wybierz się więc do sklepu spożywczego po nie oraz inne składniki, jeśli któregoś nie masz akurat w swojej kuchni. 

Składniki na kotlety mielone:

  • mielona karkówka/ łopatka - 1 kg
  • bułka czerstwa namoczona w mleku - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka mała - 0,5 sztuki
  • czosnek - 3 ząbki
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone? Zacznij od posiekania cebuli drobno, następnie podsmaż ją do zeszklenia. Czosnek rozdrób na prasce, a paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Mielone mięso przełóż do miski. 

Dołóż do niego odciśniętą z mleka bułkę, a także wcześniej przygotowane składniki oraz natkę pietruszki. Wbij do środka jajka, dopraw przyprawami i powoli zacznij wyrabiać masę na mielone. 

Poczekaj, aż będzie zwarta, lekko kleista, (jeśli konsystencja nie jest idealna, możesz dołożyć niewielką ilość gazowanej wody, bo to naturalny spulchniacz, dzięki któremu nie wyschną podczas smażenia). Uformuj mielone, obtaczając je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będą rumiane i chrupiące, przełóż je na talerze.

Zobacz też:

Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne

To najlepszych chlebek dyniowy pod słońcem. Idealny na śniadanie

​Pyszne pulpety bez grama mięsa. Zrób je, póki trwa sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | obiady domowe