Reklama
Reklama

Babcia od 50 lat robi te knedle śliwkowe. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą

Początek jesieni to idealny czas na zajadanie się w domu knedlami ze śliwkami. Trwa bowiem sezon na śliwki węgierki, które idealnie nadają się do ich nadziewania. Nie zwlekaj długo ze zrobieniem tego obiadu na słodko, bo twoja rodzina na pewno ucieszy się z takiej niespodzianki. Teściowa, mąż i dzieci będą jeść, aż im się uszy zatrzęsą.

Knedle są smacznymi, gotowanymi kluskami, które możesz jeść na słodko albo na wytrawno w zależności od preferencji. Zazwyczaj przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego i nadziewa owocami, a później podaje z masłem, cukrem i cynamonem. 

Jesienią koniecznie zrób je w wersji z sezonowymi owocami. Jeśli sięgniesz po sprawdzony przepis na knedle ze śliwkami węgierkami, które łatwo odchodzą od pestki i są bardzo soczyste, cała rodzina będzie wypraszać cię o dokładkę.

Może cię zainteresować: Do tego ciasta nie potrzebujesz grama mąki. Wychodzi puszyste jak obłoczek

Trwa sezon na śliwki węgierki. Zrób z nimi knedle, a rodzina oszaleje z zachwytu

Sezon na śliwki węgierki w Polsce trwa od sierpnia do października, jednak ich główny zbiór przypada na koniec września. Korzystaj więc z okazji, aby zrobić pyszne sezonowe danie obiadowe na słodko, jakim są ziemniaczane knedle śliwkowe na ciepło. 

Przepis na knedle śliwkowe jest słodkie jest banalnie prosty, więc powinnaś poradzić sobie z ich przygotowaniem, nawet jeśli masz dwie lewe ręce do gotowania. Zadbaj jednak o dobrą jakość owoców. Powinny być dojrzałe, soczyste i jędrne, aby posiłek nie wyszedł zbyt kwaśny. Rozpoznasz je po lekko zmarszczonej, matowej skórce przy ogonku.

Czytaj również: Mówią, że to najzdrowsza ryba na świecie. Polacy prawie nie jedzą

Babciny przepis na knedle ze śliwkami. Jak zrobić je krok po kroku?

Przepisów na knedle ze śliwkami w internecie jest co nie miara. Najlepiej jednak sięgać po te sprawdzone z babcinego notesu, oparte na prostych i sprawdzonych składnikach, które są także łatwo dostępne w sklepach.

Knedle ze śliwkami - składniki:

  • śliwki węgierki - 220 g
  • ugotowane ziemniaki - 450 g
  • surowe ziemniaki - 200 g
  • mąka pszenna -100 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 duże
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • sól  - szczypta
  • cukier puder - odrobina
  • masło - wedle uznania

Jak zrobić knedle ze śliwkami? Na początek dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą, przekrój je na połówki i pozbądź się pestek. Tak przygotowane owoce włóż do miski, przypraw cynamonem, cukrem i wymieszaj. Odłóż na bok na 5 minut po to, aby owoce zdążyły puścić soki.

Ziemniaki ugotuj do miękkości (450 g) i zrób z nich gładkie puree. W innym naczyniu 200 gramów surowych ziemniaków zetrzyj drobno na tarce, odciśnij z nadmiaru wody, a później przełóż do ugotowanych kartofli.

Do ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wyrób ciasto tak, aby było jednocześnie zwarte i delikatne. Kiedy będzie gotowe, uformuj z niego średniej wielkości kulki, każdą lekko spłaszcz i na środek nałóż trochę śliwek z cukrem i cynamonem. Później szczelnie zalep je tak, aby nadzienie nie uciekło podczas gotowania. 

W dużym garnku ugotuj wodę ze szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i zacznij wrzucać do środka knedle. Gotuj je przez 3 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię, a później wyłów na talerz, podaj z masłem lub cukrem pudrem.

Zobacz też:

To najprostsze ciasto z jabłkami. Zrobisz je w 10 minut bez miksera

To jogurtowe ciasto z miodem to smak jesieni. Banalne, a smakuje jak z cukierni

​To najlepsza śmietana do zupy grzybowej. Podkreśla smak i konsystencję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybkie dania | przepisy | obiady domowe | owoce