Zapomnij o suchej i twardej jak podeszwa pieczeni. Wystarczy jedna rzecz, by była soczysta
Pieczeń to danie goszczące na wielu stołach w trakcie rodzinnych spotkań i innych wyjątkowych okazji. Może warto przyrządzić ją na Święta Bożego Narodzenia? Tę potrawę robi się łatwo, jednak należy zwrócić uwagę na jedną rzecz, aby nie wyszła sucha i twarda. Sprawdź przepis na soczyste, kruche, rozpływające się w ustach mięso.
Rezygnujesz z robienia pieczeni, ponieważ za każdym razem wychodzi sucha i twarda? Od tej pory możesz śmiało serwować ją rodzinie. Wystarczy, że użyjesz odpowiedniego rodzaju mięsa. Przedstawiamy przepis na najlepszą szynkę.
Pieczeń powinniśmy robić z dobrego jakościowo mięsa. Najlepiej nadaje się szynka wieprzowa, jednak należy zwrócić uwagę na jeden szczegół, aby uniknąć wpadki z suchą i twardą potrawą.
Kupmy delikatnie marmurkowe mięso - dzięki tłuszczowi pieczeń wyjdzie soczysta i krucha, po prostu będzie rozpływać się w ustach. Wybierzmy szynkę, która ma różowawy kolor i przyjemnie pachnie. Pamiętajmy też, że ta z kością jest bardziej aromatyczna niż bez, jednak musimy poddać ją dłuższej obróbce termicznej.
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej z kością;
- 3 łyżki soli do peklowania;
- 3 łyżeczki cukru;
- 2 łyżki ziół prowansalskich;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 2 liście laurowe;
- 5 ząbków czosnku;
- 3 łyżki miodu;
- 1,5 łyżki musztardy;
- 2 łyżki oleju.
Peklowanie:
Na początek przystępujemy do peklowania szynki, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej soczysta i będzie miała słony smak. Poza tym przedłużymy jej trwałość i ułatwimy sobie dalszą obróbkę. Musimy zatem wymieszać w misce sól peklującą, zioła prowansalskie, cukier, ziele angielskie i liście laurowe oraz czosnek uprzednio przeciśnięty przez praskę. W takiej mieszance obtaczamy mięso, zawijamy je w folię spożywczą i kładziemy do lodówki na 4 dni.
Marynowanie:
Po leżakowaniu mięsa w lodówce dokładnie myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie smarujemy szynkę mieszanką miodu, musztardy i oleju, natomiast jej wierzch nacinamy w kilku miejscach, dzięki czemu powstanie chrupiąca skórka.
Pieczenie:
Pieczeń nie straci na swojej soczystości i aromacie, jeśli włożymy ją do rękawa przed obróbką termiczną. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z funkcją góra-dół przez około 2 godziny. Ten czas jest zależny od wielkości szynki oraz funkcjonowania urządzenia.
Mięso pieczone w rękawie obracajmy co jakiś czas (jeśli go nie używamy, to podlewajmy szynkę wodą). Pieczeń będzie gotowa przy temperaturze 65 stopni, co możemy sprawdzić specjalnym termometrem.
Pieczeń najczęściej podaje się z chrzanem. Możemy jednak zastąpić go innym dodatkiem tj. żurawina, musztarda czy sos czosnkowy. Doskonale sprawdzi się także w towarzystwie delikatnego sosu grzybowego.
Na obiad warto podawać to mięso z ziemniakami oraz z sałatką np. z rukoli, gruszki i sera pleśniowego albo z pieczonymi warzywami tj. marchewka czy buraki. Wspaniale smakuje również na świeżym pieczywie, posmarowanym prawdziwym masłem.
Zobacz też:
Sernik z przepisu Makłowicza nigdy nie opada. Jest puszysty jak obłoczek dzięki temu dodatkowi
Na święta serwuję krokiety z tym farszem. Biją na głowę te z kapustą i grzybami
Tak zrobisz najlepszą masę do makowca. Nie dodawaj do niej mleka