Czosnek będzie świeży przez cały rok. Tylko przechowuj go jak moja babcia
W sierpniu zebrałeś czosnek z ogrodu i zastanawiasz się, gdzie go trzymać? Zanim popełnisz popularny błąd, zatrzymaj się na moment i przeczytaj ten artykuł. W przeciwnym razie możesz zrujnować wszystkie plony. Jeśli nie chcesz, aby się zepsuł, zastosuj prosty patent mojej babci. Przechowuj czosnek w ten sposób, a będzie świeży przez cały rok.
Nie wiesz, jak przechowywać czosnek, żeby się nie zepsuł? Jeśli chcesz jeszcze przez cały rok cieszyć się jego aromatem, ostrym smakiem i zdrowotnymi właściwościami, musisz rozsądnie wybrać w domu przestrzeń, w której będziesz trzymać swoje warzywa.
Jedno z najlepszych rozwiązań na przechowywanie czosnku zdradziła mi za życia moja babcia. To prosty i tani trik, który nie wymaga wiele wysiłku, a dzięki niemu warzywa długo zachowują świeżość po zbiorach. W dodatku zawsze są pod ręką, więc dowolnej chwili można wykorzystać je w kuchni.
Pod żadnym pozorem nie myj ani nie obieraj czosnku ze skorupek po zebraniu z ogrodu. Ten błąd popełniają niektórzy początkujący ogrodnicy i przez to ich warzywa szybko się psują.
Tylko przechowywanie główek czosnku w nienaruszonym stanie pozwoli zachować je w idealnej kondycji miesiącami. Jeśli widzisz, że są bardzo brudne od ziemi, obetrzyj je na sucho.
Może cię zainteresować: Widzisz siną obwódkę wokół żółtka jajka? Większość osób nie wie, co oznacza
Zatem, jak przechowywać czosnek, żeby się nie zepsuł? Wypróbuj patent mojej babci, a będziesz cieszył się nim nie tylko zimą, ale i wiosną. To stara, sprawdzona metoda, dzięki której zachowa świeżość na długo. Czosnek należy zasypać solą, wcześniej umieszczając go w dużym szklanym słoju.
Warstwy soli i czosnku powinny układać się naprzemiennie. Jeśli chcesz mieć pod ręką gotowy produkt do wykorzystania w kuchni, możesz obrać czosnek, zetrzeć go na tarce i włożyć w takiej formie do słoika z solą, ale pamiętaj, ze wtedy jego trwałość może być osłabiona. Najlepiej więc trzymaj go w lodówce.
Czytaj również: Mój dziadek przechowuje marchewkę w ten sposób. Jest świeża przez całą zimę
Jeżeli przechowywanie czosnku w soli nie jest dla ciebie, nieobrany czosnek włóż do naczynia przepuszczającego powietrze (siatkowa torba lub tkany kosz sprawdzą się idealnie). Tak przygotowane warzywa powinny znaleźć się w pomieszczeniu takim, jak spiżarnia czy piwnica, z dala od słońca.
Zobacz też:
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien
Nie musisz wymieniać zardzewiałej baterii łazienkowej. Wyczyścisz ją szybko i za grosze