Mój dziadek przechowuje marchewkę w ten sposób. Jest świeża przez całą zimę
Właśnie rozpoczął się długo wyczekiwany sezon na marchew. Ta z własnego ogrodu smakuje najlepiej, ale wiele osób nie potrafi prawidłowo zaopiekować się warzywami po zbiorach. Jeśli zależy ci na tym, aby były świeże przez wiele tygodni, musisz odpowiednio je zabezpieczyć. Wypróbuj stare sprawdzone triki mojego dziadka na przechowywanie marchwi, a na pewno nie spleśnieje i będzie jędrna przez długi czas.
Sezon na marchew trwa od końca sierpnia do października, ale smakiem świeżych i soczystych warzyw korzeniowych z własnego ogródka możesz cieszyć się jeszcze na długie tygodnie po zbiorach.
Nie zepsują się, nie spleśnieją i nie stracą jędrności, ale musisz odpowiednio je zabezpieczyć. Nie wiesz, jak przechowywać marchew na zimę? Nie martw się, tylko skorzystaj z trików mojego dziadka. Dzięki nim będziesz mógł aż do zimy delektować się pysznymi zupami, sokami i sałatkami z dodatkiem tego warzywa.
Może cię zainteresować: Nie wyrzucaj zwietrzałej kawy. Ten jeden składnik przywróci jej aromat
Przygotowanie marchwi o przechowywania jest kluczowe, jeśli zależy ci na tym, by na długo pozostała świeża. Po zebraniu zachowaj wyłącznie zdrowe, nieuszkodzone sztuki. Oczyść je dokładnie z grudek ziemi, ale bez wykorzystywania do tego celu wody, bo wtedy warzywa mogą zgnić.
Mój dziadek zawsze robił to na sucho. Dodatkowo odcinał wierzchołki marchewki, aby te nie puszczały zielonych natek podczas przechowywania. Tak przygotowane warzywa umieszczał w chłodnym miejscu.
Pomieszczenie powinno być także suche i przewiewne, na przyciemnionym stanowisku (brak ekspozycji na słońce). Najczęściej była to spiżarnia lub piwnica, ale możesz trzymać je także w komórce albo pokoju gospodarczym.
Czytaj również: Słoiki z przetworami nie chcą się zassać? Wypróbuj metodę babci
Mój dziadek miał trzy sprawdzone triki na przechowywanie marchwi. Uważał, że najistotniejszy jest wybór odpowiedniego naczynia, w którym warzywa korzeniowe będą leżały. Sprawdzą się emaliowane garnki, ale stosując tę technikę, musisz ułożyć marchewki pionowe, a następnie przykryć je bawełnianą tkaniną i pokrywką.
Jeszcze lepszym sposobem na to, jak przechowywać marchew, jest wykorzystanie płóciennych worków ze świeżymi trocinami. Nie związuj ich jednak, bo wtedy warzywa mogą szybko się zepsuć.
Trzecim trikiem, z którego możesz skorzystać, jest umieszczenie marchwi w skrzynkach i obsypanie jej łupinami z cebuli (może być także czosnek). To ochroni warzywa przed bakteriami, pleśnią i grzybami oraz zapewni im świeżość.
Zobacz też:
Zapomnij o wybielaczu. Dzięki tym 3 składnikom pranie będzie olśniewająco białe
Zerwij w ogrodzie i rozłóż po domu. Mole wyniosą się w mgnieniu oka
Grzybiarze z Małopolski zacierają ręce. W tych lasach jest najwięcej grzybów