Reklama
Reklama

Słoiki z przetworami nie chcą się zassać? Wypróbuj metodę babci

W przeszłości próbowałeś już przygotować przetwory na zimę, lecz zniechęciłeś się, ponieważ słoiki się nie zamknęły? Być może popełniłeś popularny błąd, który mógł doprowadzić do takiego obrotu spraw. Wypróbuj omowy sposób mojej babci, na wekowanie słoików, a nigdy więcej do tego nie dojdzie. Powtórna pasteryzacja nie będzie konieczna.

Domowe przetwory na zimę pozwalają zachować smak owoców i warzyw na dłużej. Jeżeli jednak nie masz z tym jeszcze dużego doświadczenia z ich przygotowywaniem, nie powinna zdziwić cię sytuacja, że podczas pasteryzacji słoiki się nie zamknęły. 

To irytujące, jednak jest domowy sposób, aby zapobiec takim wypadkom. Wypróbuj babciny trik na uratowanie niezassanych weków, a na pewno nie pożałujesz. 

Może cię zainteresować: To najgorszy sposób na przechowywanie pomidorów. Spleśnieją w mgnieniu oka

Podczas przygotowywania przetworów słoiki się nie zassały? To może być przez te błędy

Czasami zdarza się, że podczas wekowania słoików niektóre pokrywki nie chcą się zassać. Najczęściej jest to wina nieodpowiedniej temperatury pasteryzacji, słabego dokręcenia wieczka czy brudnych krawędzi słoika. Niewykluczone także, że w naczyniu jest zbyt wiele przetworów. 

Metodą babci uratujesz niezassane wieczka. To banalnie proste

Moja babcia zawsze stosowała konkretną metodę pasteryzacji i dzięki temu nigdy nie miała problemu z niezassanymi wieczkami. Przed zakręceniem ciepłego jeszcze słoika zawsze upewniała się, czy aby na pewno wierzch naczyń nie jest zabrudzony. 

Pozostawiała jeden centymetr wolnej przestrzeni  między zakrętką a zawartością, podważała pokrywkę za pomocą śrubokręta, a gdy pojawił się charakterystyczny syk, przykładała wieczko, wciskała środek i szybkim ruchem zakręcała słoik. 

Czytaj również: Moja znajoma wkłada gąbkę do zamrażarki. Gdy poznasz powód, zrobisz to samo

Przed wekowaniem wyparz słoiki w ten sposób, a przetwory zawsze wyjdą idealnie

Dokładne wyparzanie słoików to absolutna podstawa, jeśli chcesz, by twoje przetwory się udały. Wykorzystywanie do tego celu garnka jest stare jak świat i bardzo skuteczne, ale mozolne i wymaga zużycia dużej ilości wody. 

Zamiast tego lepiej spróbuj więc wypatrzyć słoiki w piekarniku. Rozgrzej urządzenie do 120 stopni, umyte szkło połóż na ruszcie do góry dnem, a pokrywki na blaszce (na najniższym poziomie). 

Po 20 minutach wyjmij słoiki z piekarnika i porozstawiaj je na czystym ręczniczku. Poczekaj, aż przeschną, zanim zaczniesz wkładać do środka warzywa lub owoce. Dzięki temu  przygotowywanie przetworów na pewno będzie udane.

Zobacz też:

Pomidory ze sklepu nie mają smaku i zapachu? Zdziwisz się, jak łatwo możesz to zmienić

​Ta substancja jest zakazana w USA. W Polsce jemy ją bez granic

Rozbiłeś termometr rtęciowy? Sprawdź, gdzie należy go wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki