Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj zwietrzałej kawy. Ten jeden składnik przywróci jej aromat

Nieprawidłowo przechowywana kawa wietrzeje, ale wcale nie musisz jej wyrzucać. Jeśli straciła swoją świeżość, nie marnuj jej, bo w ten sposób tylko stracisz pieniądze. Zamiast tego, wrzuć do środka jeden składnik z kuchennej szafki. Ten niepozorny produkt sprawi, że zwietrzała kawa szybko odzyska swój aromat i będzie jak nowa ze sklepu.

Zastanawiasz się, dlaczego kawa wietrzeje mimo że dopiero co ją kupiłeś? Powody tego mogą być różne, jednak do szybkiej utraty aromatu zmielonych ziaren najczęściej doprowadzają popularne błędy w przechowywaniu. 

Jeśli o poranku chcesz cieszyć się pysznym napojem z kofeiną o wspaniałym, wyrazistym zapachu, więcej nie stawiaj pudełka z kawą na parapecie. Nie pozostawiaj też otwartego opakowania i postaraj się, by w pomieszczeniu, w którym jest twoja kawa, nie było zbyt gorąco ani wilgotno.

Może cię zainteresować: Szklanka dziennie wystarczy, by zachować zdrowie i urodę. To skarbnica witamin

Jak przechowywać kawę, by nie zwietrzała?

Dowiedz się, jak przechowywać kawę, by nie zwietrzała, a jej wyrazisty zapach będzie codziennie ci umilać dzień. Jest kilka zasad, o których warto pamiętać - temperatura w pomieszczeniu powinna być umiarkowana, a powietrze suche. Dodatkowo kawę zawsze najlepiej mielić tuż przed zaparzeniem, a nie trzymać ją w gotowości na zapas.

Najważniejsza kwestia jest jednak inna. Chodzi o to, aby zawsze po otwarciu opakowania zabezpieczać opakowanie z kawą za pomocą spinacza lub klamerki. Ta technika pozwala ograniczyć dopływ powietrza z zewnątrz.

Czytaj również: Słoiki z przetworami nie chcą się zassać? Wypróbuj metodę babci

Twoja kawa zwietrzała? Ten jeden składnik przywróci jej aromat

Nawet jeśli kawa zwietrzała, możesz ją jeszcze uratować. Zmielone ziarna szybko odzyskają wyrazisty zapach, jeśli wrzucisz do środka jeden składnik, który na pewno masz w kuchennej szafce. 

Mowa o... 3-4 kostkach gorzkiej czekolady (im większe jest opakowanie z kawą, tym więcej wrzuć do środka). Kostki czekolady umieść w szczelnym pojemniku z kawą na czas 48 godzin. Po upływie dwóch dni sprawdź efekt. Ten na pewno miło cię zaskoczy.

Zobacz też:

Jak mrozić koperek, by zachował świeżość? Pudełko po lodach to zły pomysł

Planujesz grzybobranie w czasie deszczu? Ekspert wyjaśnia, czy to ma sens

​Wrzesień to ostatni moment, by zadbać o odporność. Te nawyki wprowadź już dziś

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby | zakupy