Reklama
Reklama

Na następne urodziny zrób ten szybki tort bez pieczenia. Goście padną z zachwytu

Przygotowywanie tortu nie zawsze musi kojarzyć się z godzinami spędzonymi w kuchni. Dzięki prostemu przepisowi możemy przygotować idealny urodzinowy deser w zaledwie kilka chwil. W dodatku nie potrzebuje on nawet pieczenia. Podpowiadamy, jak przygotować smaczny tort bez użycia piekarnika.

Tort towarzyszy nam nie tylko w trakcie urodzin, ale i może być smacznym dodatkiem do innych rodzinnych spotkań lub po prostu słodką chwilą przyjemności przy codziennej kawie. Przygotowując go, wcale nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. Wystarczy, że zrobimy prosty tort bez pieczenia, który pokochają wszyscy goście.

Alternatywa dla tradycyjnego tortu? Ten przepis jest szybki i prosty

Jeżeli zależy nam na smacznym, ale i szybkim torcie, który będzie idealny nie tylko na urodziny, ale także świetnie sprawdzi się do niedzielnej kawy czy na przyjęcie, to warto przygotować nietypowe ciasto, bazujące na chrupiących gofrach.

Wystarczy przełożyć je słodką masą z dodatkiem truskawek, a pyszny deser będzie gotowy w zaledwie kilka chwil. Co więcej, do przygotowania tego tortu nie potrzebujemy nawet piekarnika. Jest to więc idealna opcja, gdy chcemy przyrządzić szybki, ale i zachwycający deser.

Do zrobienia go, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 400 ml mleka,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 350 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 300 g pokrojonych truskawek.

Do dekoracji:

  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • truskawki,
  • listek mięty (opcjonalnie).

Czytaj również: To najlepsza zupa na wiosnę. Zrób koniecznie, póki trwa sezon

Jak przygotować szybki tort bez pieczenia?

Samo przyrządzenie tortu z gofrów nie jest trudne i nie zajmie nam wiele czasu. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta na gofry. W tym celu łączymy mąkę, mleko, jajka, cukier, proszek do pieczenia, olej oraz cukier wanilinowy. Następnie wlewamy ciasto porcjami do gofrownicy, piekąc, aż będzie złociste.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy z truskawkami. W tym celu ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Po chwili dodajemy mascarpone oraz umyte i pokrojone truskawki.

Na talerzu układamy blisko siebie cztery gofry, tak by stworzyły duży kwadrat. Następnie wycinamy z nich koło przy pomocy okrągłego rantu. Bez zdejmowania go, na gofrowym spodzie rozprowadzamy masę truskawkową. Na koniec krem przykrywamy kolejną warstwą gofrów.

Pozostaje już jedynie dekoracja tortu. Używamy do tego ubitej śmietanki, truskawek oraz mięty. Tak przygotowany tort z gofrów wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Zobacz też:

Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

Stanowi fit alternatywę dla grillowanego mięsa. Łatwo przepaść w jego kremowym smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta