Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie
Szukasz pomysłu na słodką przekąskę, idealną na rodzinne spotkanie? Polecamy wykorzystanie sezonowych owoców i zrobienie ciasta bez pieczenia wypełnionego słodkim kremem i wykończonego galaretką z truskawkami. Sprawdź prosty przepis i zaskocz swoich najbliższych.
Nie wyobrażamy sobie lata bez sezonowych owoców, w tym truskawek. Warto wykorzystać dary natury i dodać je np. do prostego ciasta bez pieczenia z rozpływającym się w ustach kremowym nadzieniem oraz galaretką. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą kilka składników, a uzyskasz słodki deser, jak z najlepszej cukierni.
Produkty na budyniowca są ogólnodostępne, kupisz je w każdym sklepie. Być może masz już je w swojej kuchni.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta z truskawkami bez pieczenia? Oto lista:
- 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego;
- 3 opakowania galaretek truskawkowych ;
- 1 kostka masła;
- 1 l mleka;
- 500 g truskawek;
- 400 g herbatników maślanych;
- 100 g cukru.
Przygotowanie ciasta z truskawkami bez pieczenia jest proste, musimy jedynie poczekać, aż galaretka stężeje. Od czego zatem zaczynamy robienie budyniowca?
Na początek należy zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki. Pozostawiamy je co całkowitego ostygnięcia.
W kolejnym kroku mieszamy szklankę mleka z budyniami. Z kolei resztę płynu zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, to dolewamy do niego mleko z budyniem i mieszamy do momentu zgęstnienia masy. Całość również odstawiamy do ostygnięcia.
Później miksujemy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy do niej po łyżce budyniu, cały czas miksując.
Następnie wykładamy blaszkę herbatnikami i wylewamy na nie krem budyniowy, a na wierzch kładziemy resztę ciastek. Ciasto wkładamy do lodówki, aby trochę stężało. W tym czasie kroimy truskawki w plastry.
Wyjmujemy budyniowca z lodówki i układamy na nim pokrojone truskawki. Na koniec zalewamy całość galaretką i potrząsamy, aby wyrównać masę.
Ciasto z truskawkami bez pieczenia przechowujemy w lodówce, aby całkowicie stężało. Wstawiamy je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia