Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie
Szukasz pomysłu na słodką przekąskę, idealną na rodzinne spotkanie? Polecamy wykorzystanie sezonowych owoców i zrobienie ciasta bez pieczenia wypełnionego słodkim kremem i wykończonego galaretką z truskawkami. Sprawdź prosty przepis i zaskocz swoich najbliższych.
Nie wyobrażamy sobie lata bez sezonowych owoców, w tym truskawek. Warto wykorzystać dary natury i dodać je np. do prostego ciasta bez pieczenia z rozpływającym się w ustach kremowym nadzieniem oraz galaretką. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą kilka składników, a uzyskasz słodki deser, jak z najlepszej cukierni.
Produkty na budyniowca są ogólnodostępne, kupisz je w każdym sklepie. Być może masz już je w swojej kuchni.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta z truskawkami bez pieczenia? Oto lista:
- 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego;
- 3 opakowania galaretek truskawkowych ;
- 1 kostka masła;
- 1 l mleka;
- 500 g truskawek;
- 400 g herbatników maślanych;
- 100 g cukru.
Przygotowanie ciasta z truskawkami bez pieczenia jest proste, musimy jedynie poczekać, aż galaretka stężeje. Od czego zatem zaczynamy robienie budyniowca?
Na początek należy zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki. Pozostawiamy je co całkowitego ostygnięcia.
W kolejnym kroku mieszamy szklankę mleka z budyniami. Z kolei resztę płynu zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, to dolewamy do niego mleko z budyniem i mieszamy do momentu zgęstnienia masy. Całość również odstawiamy do ostygnięcia.
Później miksujemy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy do niej po łyżce budyniu, cały czas miksując.
Następnie wykładamy blaszkę herbatnikami i wylewamy na nie krem budyniowy, a na wierzch kładziemy resztę ciastek. Ciasto wkładamy do lodówki, aby trochę stężało. W tym czasie kroimy truskawki w plastry.
Wyjmujemy budyniowca z lodówki i układamy na nim pokrojone truskawki. Na koniec zalewamy całość galaretką i potrząsamy, aby wyrównać masę.
Ciasto z truskawkami bez pieczenia przechowujemy w lodówce, aby całkowicie stężało. Wstawiamy je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zobacz też:
Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie