Reklama
Reklama

To najlepsza zupa na wiosnę. Zrób koniecznie, póki trwa sezon

Szukając pomysłu na wiosenny obiad, który będzie równocześnie smaczny, orzeźwiający i bogaty w wiele cennych składników odżywczych, warto wypróbować poniższy przepis na chłodnik litewski. Jest to idealne danie na cieplejsze dni, które zachwyci całą rodzinę. Podpowiadamy, jak przygotować tę smaczną i zdrową zupę, która jest idealną wiosenną propozycją.

Chłodnik jest dobrym pomysłem na obiad w cieplejsze dni, ponieważ świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia. W dodatku jest to zdrowa zupa, którą możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Co więcej, aktualnie trwa sezon na botwinkę, więc warto wykorzystać ten moment i przyrządzić już teraz to smaczne danie. Sprawdź, jak je przygotować.

Chłodnik - co warto wiedzieć o tej potrawie?

Chłodnik jest zupą, którą należy podawać na zimno. Przyjmuje się, że idealna temperatura serwowania jej wynosi poniżej 14 stopni Celsjusza.

Jest to potrawa, która cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Między innymi przygotowują ją mieszkańcy Hiszpanii, Francji, Turcji oraz Polski. Jednak w każdym rejonie przyrządza się tę zupę w nieco inny sposób. Na przykład Hiszpanie robią gazpacho z pomidorów, a Francuzi bazują w tym daniu na porze. Natomiast mieszkańcy Turcji do chłodnika używają zielonego ogórka.

W naszym kraju najczęściej przygotowuje się chłodnik litewski z botwiny. To lekko kwaśna, czerwono-różowa zupa o świeżym, warzywnym i koperkowym aromacie. Chłodnik swoją nazwę zawdzięcza pochodzeniu, ponieważ wywodzi się on Sejneńszczyzny (dziś jest to województwo podlaskie), gdzie mieszkali przedstawiciele litewskiej mniejszości narodowej.

Czytaj również: Nie ma lepszej sałatki do grilla. Wszyscy goście proszą o dokładkę

Dlaczego warto przygotowywać chłodnik?

W Polsce sezon na botwinkę rozpoczyna się zazwyczaj w drugiej połowie kwietnia, a jego szczytowy moment przypada na maj i czerwiec. Wobec tego już teraz możemy korzystać z niego i przygotowywać tę pyszną zupę.

Jest ona idealną propozycją na cieplejsze dni, ponieważ dzięki swojej temperaturze, świetnie orzeźwia. W dodatku podczas upałów zupa znakomicie nawadnia, równocześnie zaspokajając głód, ale nie dając uczucia ciężkości w żołądku.

Co więcej, chłodnik jest świetny dla naszego zdrowia, ponieważ botwinka jest skarbnicą wartości odżywczych. Sprawdzi się również jako propozycja na obiad, dla które osób się odchudzają, ponieważ buraki są niskokaloryczne i w 100 g zawierają jedynie 43 kcal. Oczywiście są one również cennym źródłem żelaza, potasu i wapnia.

Warto także wspomnieć o tym, że zawarte w zupie fermentowane produkty mleczne, są świetnym źródłem białka. Jogurt i maślanka zawierają probiotyki, które hamują rozwój chorobotwórczych patogenów, a dodatkowo wspomagają naszą odporność i wspierają przemianę materii.

Jak zrobić smaczny chłodnik litewski?

Zaletą tej zupy jest także to, że przygotowanie jej nie jest skomplikowane i nie zajmie nam wiele czasu. Wystarczy zaledwie kilka prostych kroków, aby móc cieszyć się zdrowym, smacznym i orzeźwiającym obiadem dla całej rodziny, idealnym na cieplejsze dni.

Do przyrządzenia chłodnika litewskiego, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 1 pęczek botwinki,
  • 4-5 sztuk rzodkiewki,
  • ogórek,
  • 1 pęczek koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 l maślanki,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz.

Przygotowanie chłodnika litewskiego rozpoczynamy od obrania ze skórki buraków. Kroimy je w kostkę i zalewamy niewielką ilością wody. Całość gotujemy przez 10 minut.

Po upływie tego czasu, do buraków dodajemy pokrojone liście botwinki i trochę wody. Zakwaszamy to octem i gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnym krokiem jest posiekanie rzodkiewki, szczypiorku oraz koperku. Tak przygotowane składniki dodajemy do garnka. Na koniec wrzucamy drobno pokrojonego ogórka.

Mieszankę zalewamy maślanką i jogurtem, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik litewski podajemy z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na pół jajkami.

Zobacz też:

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy