Reklama
Reklama

Jesienne ciasto siostry Anastazji. Lepszej rolady w życiu nie jadłam

Wypieki z przepisów siostry Anastazji wychodzą obłędne - w moim domu zawsze znikają do ostatniego okruszka. Ostatnio zwaliło mnie z nóg jesienne ciasto z sezonowych owoców w formie rolady. Trzeba przyznać, że przerosło moje oczekiwania. Proste, a jednocześnie zachwycające smakiem i wyglądem.

Nie zawsze mam ochotę na eksperymentowanie w kuchni. Czasem szukam przepisów na ciasta bez wymysłów. Ostatnio natrafiłam na jesienną roladę z jabłkami siostry Anastazji. Tylko sezonowe owoce zawinięte w biszkopt bez wyciekającego kremu. Oczywiście i tak postawiłam na swoim i urozmaiciłam ją. 

Składniki na roladę z jabłkami siostry Anastazji

Warto wykorzystać antonówki, kosztele czy szampiony na obłędną roladę. Nie trzeba prażyć tych jabłek jak do szarlotki. Wystarczy, że zetrzemy je na tarce o dużych oczkach. Pozostałe składniki są typowe dla biszkoptu. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rolady z jabłkami? Oto dokładna lista:

  • 5 jabłek;
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Racuchy z serka wiejskiego — przepis, składniki, sposób przygotowania

Jak zrobić roladę z jabłkami z przepisu siostry Anastazji?

Żeby zrobić roladę z jabłkami, na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną, gęstą, błyszczącą pianę. Pamiętajmy, żeby dosypywać go partiami. 

Potem dorzucamy do piany po jednym żółtku i po każdym dodaniu krótko miksujemy całość. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną tortową i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę należy wmieszać szpatułką do piany, uważając, żeby nie straciła na swojej puszystości. 

W kolejnym kroku obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Wykładamy je na blachę piekarnika uprzednio wyłożoną pergaminem i odciskamy z nadmiaru wody. Muszą stworzyć równą warstwę. Owoce zalewamy masą biszkoptową i całość wyrównujemy szpatułką.

Masę biszkoptową z jabłkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 20 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru, jednak nie może być zbyt suche, ponieważ będzie się kruszyć podczas zwijania. 

Na koniec wykładamy ciasto do góry nogami na ścierkę i ostrożnie ściągamy pergamin. Ciepły biszkopt zwijamy w roladę. 

Z czym podawać roladę z jabłkami?

Roladę z jabłkami warto oprószyć cukrem pudrem albo brązowym cukrem. Moja rodzina lubi korzenne przyprawy, dlatego obsypuję to ciasto cynamonem, a czasem szczyptą imbiru lub kardamonu. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby oblać ten jesienny wypiek polewą z ciemnej lub białej czekolady. Wspaniale komponuje się również ze słonym karmelem. Całość warto udekorować migdałami albo orzechami. 

Zobacz też:

Został ci wczorajszy rosół? Zrób z niego „najzdrowszą zupę świata”

Taką szarlotkę musisz zrobić przynajmniej raz tej jesieni. Deklasuje tradycyjną

Ciasto drożdżowe dosłownie wyjdzie z blachy. Wystarczy, że zrobisz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy