Biała polewa czekoladowa do dekoracji wypieków. Zrobisz ją tylko z dwóch składników w kilka minut
Jak zrobić białą polewę czekoladową? Jej głównym składnikiem jest biała czekolada, którą wystarczy zmieszać jeszcze z jednym składnikiem. Przygotujesz ją w kilka minut i efektownie udekorujesz ciasta oraz desery, nadając im słodszego smaku. Sprawdź prosty przepis na białą polewę.
Wiele osób kupuje białą polewę w sklepie, jednak okazuje się, że można zrobić ją samodzielnie w domu i to tylko w pięć minut. Domowa, biała polewa dopełni słodkie przekąski na każdą okazję. Właśnie dlatego warto poznać najłatwiejszy przepis.
Składniki na białą polewę czekoladową możemy kupić o każdej porze roku, nawet w osiedlowym sklepie. Oto dwa, niezbędne produkty:
- 100 g białej czekolady;
- 50 ml śmietanki 30% lub 36%.
Czekoladę będziemy podgrzewać, a śmietankę rozpuszczać. Białą polewę czekoladową zrobimy błyskawicznie w trzech, prostych krokach.
Na przygotowanie białej polewy musisz przeznaczyć sobie kilka minut. Trzymaj się tych trzech prostych kroków, a uzyskasz wspaniałą dekorację ciast.
Krok 1
Na początek podgrzewamy śmietankę w rondelku, na małym ogniu do momentu, aż będzie gorąca. Musimy jednak uważać, aby jej nie zagotować. Naczynie zdejmujemy z palnika.
Krok 2
Do rondelka dodajemy posiekaną, białą czekoladę. Całość mieszamy tak, aby czekolada roztopiła się i połączyła ze śmietanką. Składniki muszą stworzyć jednolitą masę.
Krok 3
Białą polewę czekoladową odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dopiero w takiej formie możemy polewać nią dowolne wypieki.
Domowa, biała polewa czekoladowa ma aksamitną konsystencję i pasuje do różnych wypieków. Może stać się alternatywą tradycyjnej, ciemnej polewy, którą również warto samodzielnie przygotować w podobny sposób, lecz z użyciem mlecznej bądź gorzkiej czekolady.
Białą polewą dekorujemy zarówno ciasta, jak i torty. Warto ozdobić nią babeczki, muffiny czy drożdżówki. Możemy skraplać taką polewą naleśniki oraz placki w słodkiej wersji. Komponuje się wspaniale z różnymi deserami np. z czekoladowym founde.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki