Reklama
Reklama

Biała polewa czekoladowa do dekoracji wypieków. Zrobisz ją tylko z dwóch składników w kilka minut

Jak zrobić białą polewę czekoladową? Jej głównym składnikiem jest biała czekolada, którą wystarczy zmieszać jeszcze z jednym składnikiem. Przygotujesz ją w kilka minut i efektownie udekorujesz ciasta oraz desery, nadając im słodszego smaku. Sprawdź prosty przepis na białą polewę.

Wiele osób kupuje białą polewę w sklepie, jednak okazuje się, że można zrobić ją samodzielnie w domu i to tylko w pięć minut. Domowa, biała polewa dopełni słodkie przekąski na każdą okazję. Właśnie dlatego warto poznać najłatwiejszy przepis. 

Składniki na białą polewę czekoladową

Składniki na białą polewę czekoladową możemy kupić o każdej porze roku, nawet w osiedlowym sklepie. Oto dwa, niezbędne produkty:

  • 100 g białej czekolady;
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%

Czekoladę będziemy podgrzewać, a śmietankę rozpuszczać. Białą polewę czekoladową zrobimy błyskawicznie w trzech, prostych krokach. 

Błyskawiczny przepis na białą polewę czekoladową

Na przygotowanie białej polewy musisz przeznaczyć sobie kilka minut. Trzymaj się tych trzech prostych kroków, a uzyskasz wspaniałą dekorację ciast. 

Krok 1

Na początek podgrzewamy śmietankę w rondelku, na małym ogniu do momentu, aż będzie gorąca. Musimy jednak uważać, aby jej nie zagotować. Naczynie zdejmujemy z palnika. 

Krok 2

Do rondelka dodajemy posiekaną, białą czekoladę. Całość mieszamy tak, aby czekolada roztopiła się i połączyła ze śmietanką. Składniki muszą stworzyć jednolitą masę

Krok 3

Białą polewę czekoladową odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dopiero w takiej formie możemy polewać nią dowolne wypieki. 

Do jakich wypieków warto użyć białej polewy czekoladowej?

Domowa, biała polewa czekoladowa ma aksamitną konsystencję i pasuje do różnych wypieków. Może stać się alternatywą tradycyjnej, ciemnej polewy, którą również warto samodzielnie przygotować w podobny sposób, lecz z użyciem mlecznej bądź gorzkiej czekolady. 

Białą polewą dekorujemy zarówno ciasta, jak i torty. Warto ozdobić nią babeczki, muffiny czy drożdżówki. Możemy skraplać taką polewą naleśniki oraz placki w słodkiej wersji. Komponuje się wspaniale z różnymi deserami np. z czekoladowym founde. 

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta