Reklama
Reklama

Wystarczą 3 składniki, by zrobić najlepsze naleśniki. Takie robiła moja babcia

Szukasz pomysłu na naleśniki bez grama mąki i cukru? Jeśli uwielbiasz tę przekąskę, jednak chcesz, aby była zdrowsza, to koniecznie wypróbuj babciny przepis na placki na bazie mascarpone. Wyjdą idealne, czyli puszyste, miękkie i elastyczne, takie jak lubimy najbardziej.

Naleśniki to danie wywodzące się z Francji. Początkowo robiono je z mąki, białego wina i białek. Były cienkie niczym kartka papieru. 

Aż dotąd we Francji smaży się cienkie naleśniki, z kolei w Stanach Zjednoczonych są puszyste jak biszkopt, natomiast w Meksyku cechuje je chrupkość. We wszystkich wersjach używamy mąki, stanowiącej główny składnik tej przekąski. Możemy jednak pominąć ten produkt. 

Naleśniki w wersji bez mąki. Czym ją zastąpić?

W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na naleśniki np. francuskie crêpe czy japońskie omlety. W większości z nich używamy mąki. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu muszą wykluczyć ten składnik. Czym zatem zastąpić mąkę?

Niemal w każdym markecie kupimy bezglutenowe mieszanki do naleśników. Niestety często placki z tych składników są suche i twarde. 

Innym sposobem jest zastąpienie mąki innymi, popularnymi produktami tj. mascarpone i masło. Do tego dorzucamy jajka i mamy puszyste, miękkie oraz pyszne naleśniki. 

Przepis na naleśniki z mascarpone

Po naleśnikach bez mąki nie czujemy się ciężko i ospale. Mimo to placki sycą na długi czas. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia takich naleśników? Oto lista:

  • 3 duże jajka;
  • 45 g mascarpone;
  • 1 płaska łyżka masła. 

Mascarpone możemy zastąpić ricottą lub innym, tłustym serkiem. Można pominąć masło, jednak będziemy musieli użyć oleju do smażenia. Jak zatem zrobić naleśniki bez mąki?

Na początek wbijamy do blendera jajka, potem dodajemy do nich mascarpone i rozpuszczone masło. Następnie blendujemy składniki na jednolitą masę. 

W kolejnym kroku przystępujemy do smażenia placków: wlewamy małą ilość ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, nie używając tłuszczu. Ciasto smażymy z jednej i drugiej strony, do momentu zarumienienia. 

Naleśniki smakują dobrze bez dodatków, jednak możemy posmarować je nadzieniem np. dżemem, masłem orzechowym lub jogurtem. Warto ozdobić placki owocami tj. jeżyny czy borówki. 

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy