Nie ma lepszej sałatki do grilla. Wszyscy goście proszą o dokładkę
Sałatka ziemniaczana określana jest klasykiem kuchni niemieckiej. Jest to potrawa idealnie komponująca się z mięsem, a szczególnie z tym, które przygotowywane jest na grillu. Jej smak zachwyci wszystkich gości i będzie ona idealną sałatką na wiosenne przyjęcia, ponieważ jest połączeniem świeżych i prostych smaków. Sprawdź, jak ją przygotować i na co zwrócić uwagę, aby była perfekcyjna.
Zbliżająca się majówka to czas, gdy chętnie zasiadamy do grilla. Nic tak dobrze nie komponuje się z mięsem, jak smaczna sałatka ziemniaczana. Jest ona kompozycją prostych, wiosennych smaków i z łatwością możemy ją przygotować w zaledwie kilka chwil. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić, aby goście prosili o dokładkę.
Z racji tego, że jak sama nazwa wskazuje bazowym składnikiem sałatki ziemniaczanej, są właśnie ziemniaki, to ich wybór będzie kluczowy dla smaku całej potrawy. Bardzo ważne jest wybranie idealnych ziemniaków - mogą to być młode z importu lub stare, ale takie, które nie będą się rozpadały podczas gotowania.
Dodatkowo przygotowując sałatkę, warto pamiętać, że ma ona stanowić dodatek do potraw z grilla, w tym np. dla kiełbasy czy karkówki. Wobec tego sałatka nie może być zbyt ciężka, ponieważ w połączeniu z tłustym mięsem mogłaby tworzyć mało udaną całość. Powinniśmy więc unikać dodawania do niej zbyt dużej ilości majonezu i zachować tu umiar, dzięki któremu sałatka będzie lekkostrawna.
Smak tej potrawy tkwi właśnie w prostocie, jednak dla miłośników mocniejszych przypraw, możemy dodać większe ilości chili lub czarnego pieprzu, dzięki czemu sałatka ziemniaczana zyska nieco na ostrości i wyrazistości.
Czytaj również: Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca
Samo przyrządzenie sałatki ziemniaczanej nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Wobec tego jest ona idealną propozycją jeśli szykujemy grilla i mamy do przygotowania wiele innych potraw. Chcąc zrobić sałatkę ziemniaczaną, musimy wyposażyć się w następujące składniki:
- 10 ziemniaków ugotowanych w całości i ostudzonych,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 5 ogórków kiszonych,
- pół pęczka koperku,
- opcjonalnie 5 marynowanych grzybów,
- sól,
- pieprz,
- majonez (ilość dostosowana do naszych preferencji),
- czosnek granulowany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- opcjonalnie chili i inne ulubione przyprawy.
Po przygotowaniu wszystkich składników możemy przejść do przyrządzania sałatki. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, kroimy w średnią kostkę. W ten sam sposób kroimy jajka, ogórki, rzodkiewkę i jeśli się zdecydowaliśmy na nie, to także grzyby marynowane. Koperek drobno siekamy i wszystkie składniki przekładamy do miski.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz ulubionymi przyprawami. Dodajemy majonez (mogą to być np. 2-3 łyżki produktu) oraz musztardę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Przed podaniem warto sałatkę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę, a zanim położymy ją na stole, jeszcze raz ją przemieszać.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki