Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca
Wiele osób przygotowując obiad, przyrządza i zupę i drugie danie. Jednak chcąc zaoszczędzić czasu i zjeść coś nietypowego, możemy zrobić pewną zupę, która będzie połączeniem dwóch potraw i równocześnie będzie bardzo syta. Sprawdź, jak ją przyrządzić i co dodać, aby była delikatna i smaczna.
Jeżeli znudziły nam się tradycyjne zupy, warto zainspirować się poniższym przepisem i przygotować na obiad całkiem inne danie. Będzie ono nie tylko nietypowe, ale i bardzo smaczne oraz pożywne. Dzięki temu wystarczy nam na obiad tylko jedna potrawa, aby najeść się po dniu ciężkiej pracy. Sprawdź, jaką zupę przyrządzić.
Chcąc przyrządzić inną niż zwykle zupę, warto zdecydować się na ugotowanie "zupy królewskiej". Jest to potrawa wpisująca się w zasady kuchni resztkowej, ponieważ możemy do niej dodawać wiele różnych składników. Wymiennie mogą być stosowane w tym przepisie warzywa. Dobrze z tą zupą komponuje się m.in. brokuł, kalafior, seler, brukselka, ziemniaki czy dynia.
Smaku w jej przypadku dopełnia kremowy serek topiony, który nadaje zupie lekkości. Idealnym zwieńczeniem całej potrawy są małe pulpeciki, które nie tylko dodają idealnego smaku zupie, ale i sprawiają, że jest bardziej sycąca i może śmiało zastąpić pierwsze oraz drugie danie.
Jest to idealna zupa rozgrzewająca, która posmakuje całej rodzinie. Bez wątpienia wszyscy wrócą po dokładkę tego pysznego dania.
Czytaj również: Właśnie zaczął się na nie sezon. Tak przygotujesz idealne szparagi z patelni
"Zupę królewską" przygotujemy w niedługim czasie. W dodatku przepis nie jest skomplikowany, więc nie musimy posiadać wyjątkowych umiejętności kulinarnych, aby przyrządzić to pyszne i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.
Do przyrządzenia tej nietypowej zupy, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1 l bulionu,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 400 g pieczarek,
- 2 marchewki,
- 300 g kremowych serków topionych,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia,
- natkę pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowywanie "zupy królewskiej" rozpoczynamy od zrobienia pulpecików. W tym celu do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i z masy formujemy pulpeciki o wielkości orzecha włoskiego.
Następnie na tarce o grubych oczkach trzemy marchewkę oraz cebulę. Jeśli ktoś woli, można po prostu pokroić je w drobną kostkę. Kolejnym krokiem jest podsmażenie ich na rozgrzanym oleju. Dodajemy do tego pokrojone w plastry pieczarki oraz fasolkę szparagową. Całość smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.
Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy go na średnim ogniu. Dodajemy do tego podsmażone warzywa oraz przygotowane wcześniej pulpeciki. Całość gotujemy, aż pulpety będą gotowe. Na sam koniec do naszej zupy wrzucamy serki topione, które należy wcześniej podzielić na małe kawałki. Wrzucając je, musimy cały czas mieszać zupę. Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy solą i pieprzem. Danie możemy podawać, posypując je posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki