Wrzuć ten nietypowy składnik do racuchów zamiast jabłek. Rodzina będzie prosić o dokładkę
Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem to połączenie idealne, które uwielbiają i młodsi i starsi. Niewiele osób jednak wie, że przysmak można przygotować też na słono. Zamiast jabłek wykorzystaj ten składnik, a absolutnie odmienisz to danie. Rodzina będzie zachwycona i będzie prosić o dokładkę.
Racuchy możesz przygotować w wersji wytrawnej, dodając do nich żółtego sera. Tym składnikiem zastąpisz dotychczas używane jabłka. Jest to ciekawa odskocznia od tradycyjnie przygotowywanych placuszków na słodko.
Nie musimy się jednak ograniczać jedynie do sera. Razem z ciastem warto wymieszać drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, kukurydzę, a nawet szynkę. Przygotowanie racuchów na słono jest szybkie i banalnie proste, a znikają raz-dwa z talerzy.
Do zrobienia wytrawnych racuchów będziesz potrzebować:
- 2 jajka
- 1 szklankę mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 150 g żółtego sera w kostce
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- ulubione zioła
- olej do smażenia.
Czytaj także: Placki ziemniaczane z gulaszem, ale bez mięsa. W tej wersji zachwycą całą rodzinę
Mąkę wymieszaj z sodą i przesiej oba składniki do miski. Do nich dodaj ulubione przyprawy i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj jajka, mleko oraz wodę. Zawartość naczynia przelej do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Masa powinna być gładka, pozbawiona grudek.
Ser żółty zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Następnie posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Dodatki wymieszaj z ciastem na racuchy.
Patelnię rozgrzej z dodatkiem oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, niewielkimi porcjami wylewaj ciasto. Wytrawne racuchy smaż z obu stron, aż staną się rumiane.
Usmażone racuchy z serem wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy delikatnie przestygną, będą gotowe do podania. Idealnie skomponują się z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Zobacz też:
Nazywają go złotem Syberii. To prawdziwa bomba witaminowa
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić