Reklama
Reklama

Ugotuj ryż i zrób z niego te placuszki. Tradycyjne racuchy pójdą w odstawkę

Pomysłów na smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski nigdy za wiele. Uwielbiane przez wszystkich placuszki chętnie jedzone są na śniadanie bądź słodki podwieczorek. W połączeniu z owocami smakują obłędnie i szybko znikają z talerza. A gdyby tak zrobić je z ugotowanego ryżu? Raz przygotowane z pewnością na stałe wpiszą się w codzienny jadłospis. Poznaj przepis na szybkie placuszki ryżowe.  

W Polsce największą popularnością cieszą się słynne racuchy z jabłkami. Dostępnych jest jednak również sporo innych przepisów na placuszki, które chętnie przygotowywane są na śniadanie bądź słodką przekąskę.  

Można podawać je z niemal każdym możliwym dodatkiem, przez co tak wiele osób je zachwala. Mało kto jednak słyszał o wersji placuszków przygotowanych z gotowanego ryżu. Delikatne i obłędnie smaczne zachwycą niemal każdego.  

Ugotowałeś za dużo ryżu? Zrób z niego te placuszki  

Te placuszki są idealną propozycją na śniadanie lub sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu. Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Efektem jest pyszna przekąska na słodko, która zachwyci każdego. Dla wielu osób te placuszki z gotowanego ryżu stały się godnym zastępcą tradycyjnych racuchów.  

Są niezwykle delikatne i idealnie komponują się z niezliczoną liczbą dodatków. Oczywiście wszystkie świeże owoce będą dobrym wyborem, ale dobrze sprawdzi się również dżem, miód, krem czekoladowy czy serek. Do środka można dodać również starte jabłko. Możliwości podania tych placuszków są nieograniczone.  

Zobacz również: Ten deser czekoladowy zrobisz na bazie kefiru. Możesz go jeść nawet na diecie

Przepis na racuchy z ryżu  

Do przygotowania placuszków ryżowych potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Podstawą jest ugotowany ryż. Może być on świeżo ugotowany lub można wykorzystać jego nadmiar, który pozostał z obiadu. Powstałe ciasto przed smażeniem powinno być dosyć gęste. 

Potrzebne składniki:  

  • 250 g ugotowanego ryżu 
  • 150 ml jogurtu naturalnego   
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki pszennej  
  • 1 łyżka cukru  
  • Łyżeczka proszku do pieczenia  
  • Szczypta soli 
  • Opcjonalnie: 2 starte jabłka  

Sposób przygotowania:  

Mając już ugotowany ryż, przejdź do mieszania wszystkich składników. Do miski wsyp ryż, jogurt, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukier oraz odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj, aż ze składników powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.  

Na patelni rozgrzej olej. Ważne, aby osiągnął odpowiednią temperaturę. Kiedy tak się stanie, na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką porcje ciasta, formując placuszki. Smaż je z obu stron do momentu, aż złapią złoty kolor.  

Gotowe placuszki ostrożnie zdejmij z patelni i odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się również w klasycznej wersji, czyli posypane cukrem pudrem. 

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy