Reklama
Reklama

Prosty przepis na placuszki z kaszy manny. Nie potrzebujesz jajek i mleka

Placuszki z kaszy manny zrobisz bez użycia jajek i mleka. Ich bazą jest natomiast kasza manna, dodajemy także drożdże, które sprawią, że ciasto będzie wyjątkowo puszyste. Takie placuszki można jeść na śniadanie lub nawet jako słodką przekąskę między posiłkami. Sprawdź prosty przepis.

Szukasz pomysłu na słodkie śniadanie? A może masz ochotę na coś słodkiego? Zarówno w pierwszej, jak i drugiej sytuacji idealnie sprawdzą się placuszki z kaszy manny. Z ulubionymi dodatkami smakują wyśmienicie. 

Składniki na placuszki z kaszy manny

Produkty na placuszki z kaszy manny kupimy w każdym sklepie. Być może masz już je w swojej kuchni. W tym przepisie wykluczyliśmy jajka i mleko

Jakich zatem składników potrzebujemy do zrobienia placuszków z kaszy manny? Oto lista:

  • 300 g błyskawicznej kaszy manny;
  • 800 ml ciepłej wody;
  • 150 g mąki pszennej;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 7 g suchych drożdży.

Placuszki smażymy na oleju lub maśle klarowanym. 

Prosty przepis na placuszki z kaszy manny

Przepis na placuszki z kaszy manny jest bardzo prosty. Tę słodką przekąskę zrobisz w trzech krokach

Krok 1

Na początek wlewamy ciepłą wodę do miski i wsypujemy do niej suche drożdże. Drożdżową wodę zostawiamy na 5 minut. 

Krok 2

Po tym czasie dosypujemy kaszę mannę, mąkę pszenną, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. 

Krok 3

Przystępujemy do smażenia placuszków. Najpierw rozpuszczamy na patelni masło lub rozgrzewamy olej. Następnie łyżką nakładamy porcje ciasta i formujemy je w okrągłe placki, które smażymy z jednej i z drugiej strony do momentu, aż przybiorą złoty kolor. 

Po usmażeniu przekładamy placuszki z kaszy manny na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu

Tę słodką przekąskę podajemy z ulubionymi dodatkami. Placki można posmarować jogurtem naturalnym, masłem orzechowym lub miodem bądź oprószyć cukrem pudrem. Na wierzch warto położyć świeże owoce. 

Zobacz też:

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy