Reklama
Reklama

​Doskonałe ciasto z kaszy manny. Zrobisz je w 10 minut

Najczęściej kaszę mannę wykorzystuje się w kuchni do zagęszczania potraw, a także przygotowania kisielu lub budyniu. Jej zaletą jest łagodny smak oraz lekkostrawność. Równie dobrze sprawdza się jako składnik szybkich wypieków. Poznaj przepis na pyszne dwukolorowe ciasto z kaszy manny, które zrobisz w 10 minut.

Kasza manna niepotrzebnie jest nieco zapomniana, jednak jest naprawdę świetnym produktem spożywczym. Dostarcza organizmowi węglowodanów, błonnika, żelaza, cynku, fosforu, tiaminy (witamina B1) oraz niacyny (witaminy B3). Warto więc włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Dwukolorowe ciasto z kaszy manny — składniki

Do przygotowania około 12 porcji szybkiego dwukolorowego ciasta z kaszy manny potrzebne będzie:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 220 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 170 g kaszy manny
  • 110 g oleju
  • 16 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia

Oprócz keksówki (lub innej formy do pieczenia) należy także przygotować dwie miski (jedną większą, drugą mniejszą), w których będziemy przygotowywać ciasto.

Sprawdź również: Wegetariański zamiennik kotletów. Wykorzystaj sezonowe warzywo, a goście padną z wrażenia

Jak przygotować dwukolorowe ciasto z kaszy manny?

Do większej miski wsyp kaszę mannę, dodaj do niej cukier i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i odstaw na 10 minut, by kasza napęczniała. Następnie do miski wlej olej, wsyp 160 gram (jedną szklankę) mąki oraz proszek do pieczenia i całość ponownie dokładnie wymieszaj. Po tym etapie podziel ciasto na dwie równe części w dwóch różnych miskach. Do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej pozostałe dwie łyżki mąki (ok. 20 g). Zawartość jednej i drugiej miski dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę lub formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a następnie nakładaj łyżką na zmianę ciasto z jednej i drugiej miski. Przygotowane dwukolorowe ciasto z kaszy manny wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na kratce do studzenia ciasta (nie wyjmuj z foremki). Wystudzone ciasto pokrój na porcje i podawaj z domową bitą śmietaną, domowymi lodami, polewą czekoladową lub sezonowymi owocami.

Zobacz też:

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

​Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta