Ten deser czekoladowy zrobisz na bazie kefiru. Możesz go jeść nawet na diecie
Mus czekoladowy to idealny deser, jeśli mamy ochotę na coś kremowego i słodkiego. Jednak, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej, to tradycyjna wersja tego przepisu może okazać się dla nas zbyt kaloryczna. Przedstawiamy alternatywę, dzięki której bez trudu przygotujemy pyszny, lekki i niskokaloryczny oraz zdrowy deser czekoladowy, który będzie rozpuszczał się w ustach.
Czekoladowy, słodki i kremowy deser brzmi idealnie. Co więcej, może on być nie tylko pyszny, ale i zdrowo oraz mało kaloryczny. Okazuje się bowiem, że czekoladowy mus możemy przygotować w nieco inny, równie smaczny i lepszy sposób. Sprawdź, jak zrobić odchudzoną wersję tego deseru.
Mus czekoladowy to popularny deser, który idealnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Jednak klasyczny mus przygotowywany je na żółtkach, maśle oraz śmietanie, co sprawia, że jest pomimo lekkiego, słodkiego smaku, jest on niezwykle kaloryczny.
Wobec tego jeśli aktualnie jesteśmy na diecie redukcyjnej, to możemy go zastąpić znacznie lżejszym deserem, który dodatkowo będzie obfitował w białko. Wystarczy, że jako bazę użyjemy kefiru, który jest naturalnym probiotykiem, wspierającym prawidłową pracę układu trawiennego. Co więcej, dodaje on ciekawego smaku, ponieważ po zastygnięciu smakuje jak lekki sernik.
Przygotowanie go również nie jest skomplikowane, a większość niezbędnych składników znajdziemy już w swoim domu. Mus wyjdzie smaczny i kremowy i stanowić będzie smaczny deser, który przygotujesz w kilka chwil.
Czytaj również: Zaparz kawę z dodatkiem tego soku. Zaskoczy cię nie tylko smak, ale i właściwości zdrowotne
Samo przyrządzenie tego deseru nie zajmie nam wiele czasu i w dodatku nie jest skomplikowane. Dzięki temu jest to świetna propozycja, gdy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zaletą tego przepisu, jest to, że nie potrzebujemy wielu składników do zrobienia smacznego, kremowego deseru. Oto lista niezbędnych produktów:
- 300 ml kefiru,
- 50 ml wody,
- 10 g żelatyny,
- 2 łyżki cukru lub 2 łyżki erytrolu,
- 2 łyżki niesłodzonego kakao.
Przygotowanie deseru zaczynamy od przelania kefiru do wysokiej miski. Dodajemy cukier i kakao oraz całość miksujemy za pomocą blendera tak, by masa była napowietrzona. Następnie żelatynę przesypujemy do kubka i zalewamy zimną wodą oraz odstawiamy na 10 minut.
Po upływie tego czasu podgrzewamy żelatynę w mikrofalówce i dodajemy ją do masy czekoladowej. Całość razem miksujemy i tak przygotowaną masę przelewamy do salaterek i wkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny. Mus najlepiej podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak na przykład świeże owoce.
Mus przygotowywany z tego przepisu jest na tyle uniwersalny, że możemy zmienić w nim kilka składników i wciąż będzie smaczny. Na przykład, jeśli wolimy, to kefir możemy zamienić na maślankę, jednak musimy wziąć pod uwagę fakt, że wtedy deser nie będzie już tak kremowy.
Chcąc, by mus był mniej kaloryczny, możemy, zamiast cukru użyć erytrolu, który ma 0 kalorii, a nadal dodaje słodkości potrawie. Natomiast w przypadku, gdy unikamy spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, możemy zamienić żelatynę na agar-agar, a kefir na jogurt kokosowy.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki