Doskonały mazurek z kajmakiem. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz
W świątecznym menu nie może zabraknąć mazurka z kajmakiem, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem, stanowiąc piękną ozdobę wielkanocnego stołu. Jak zrobić takie ciasto i ile czasu musimy na nie poświęcić? Sprawdź już teraz przepis na mazurek z kajmakiem.
Na Wielkanoc przygotowujemy różne, tłuste potrawy oraz kolorowe ciasta, które mają nie tylko cieszyć podniebienie, ale i oczy. Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć babki oraz mazurka. Przedstawiamy zatem przepis na wyjątkowo słodkiego mazurka z kajmakiem. Ozdoby na nim robią wrażenie.
W mazurku wielkanocnym bardzo ważny jest jego spód, który utrzymuje słodką masę i ozdoby. Produkty na to ciasto są ogólnodostępne, bardzo możliwe, że masz je w szafce kuchennej.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia mazurka z kajmakiem? Podzieliliśmy je na trzy części.
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej;
- 200 g masła;
- 100 g cukru pudru;
- 3 żółtka;
- cukier waniliowy.
Składniki na słodką masę:
- 500 ml śmietanki 36%;
- pół szklanki cukru.
Składniki do dekoracji:
- migdały;
- orzechy;
- rodzynki;
- czekoladowe jajeczka;
- czekoladki.
Zrobienie mazurka z kajmakiem zajmuje około 3 godziny. Jego wykonanie jest proste, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić.
Jak zrobić mazurek z kajmakiem? Oto przepis:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej w kawałkach masło, potem wsypujemy cukier puder, a na koniec cukier waniliowy.
- Składniki mieszamy mikserem do momentu pojawienia się grudek.
- Dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma papierami po to, aby nie wyschło.
- Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i ponownie wkładamy go do lodówki na 15 minut.
- Mazurka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor.
- Gotujemy w rondelku śmietanę z cukrem, do momentu rozpuszczenia słodzidła, a potem do zgęstnienia przez 30 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, smarujemy spód słodką masą.
- Mazurek z kajmakiem dekorujemy migdałami, orzechami, rodzynkami, czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami. Układamy z nich kwiaty, pisanki lub napis "Wesołych Świąt" bądź "Alleluja".
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia