Reklama
Reklama

Doskonały mazurek z kajmakiem. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz

W świątecznym menu nie może zabraknąć mazurka z kajmakiem, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem, stanowiąc piękną ozdobę wielkanocnego stołu. Jak zrobić takie ciasto i ile czasu musimy na nie poświęcić? Sprawdź już teraz przepis na mazurek z kajmakiem.

Na Wielkanoc przygotowujemy różne, tłuste potrawy oraz kolorowe ciasta, które mają nie tylko cieszyć podniebienie, ale i oczy. Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć babki oraz mazurka. Przedstawiamy zatem przepis na wyjątkowo słodkiego mazurka z kajmakiem. Ozdoby na nim robią wrażenie. 

Składniki na mazurek z kajmakiem

W mazurku wielkanocnym bardzo ważny jest jego spód, który utrzymuje słodką masę i ozdoby. Produkty na to ciasto są ogólnodostępne, bardzo możliwe, że masz je w szafce kuchennej

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia mazurka z kajmakiem? Podzieliliśmy je na trzy części. 

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 200 g masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 3 żółtka;
  • cukier waniliowy.

Składniki na słodką masę:

  • 500 ml śmietanki 36%;
  • pół szklanki cukru.

Składniki do dekoracji:

  • migdały;
  • orzechy;
  • rodzynki;
  • czekoladowe jajeczka;
  • czekoladki.

Przepis na mazurek z kajmakiem

Zrobienie mazurka z kajmakiem zajmuje około 3 godziny. Jego wykonanie jest proste, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić

Jak zrobić mazurek z kajmakiem? Oto przepis:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej w kawałkach masło, potem wsypujemy cukier puder, a na koniec cukier waniliowy.
  2. Składniki mieszamy mikserem do momentu pojawienia się grudek.
  3. Dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  4. Wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma papierami po to, aby nie wyschło. 
  5. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i ponownie wkładamy go do lodówki na 15 minut.
  6. Mazurka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor.
  7. Gotujemy w rondelku śmietanę z cukrem, do momentu rozpuszczenia słodzidła, a potem do zgęstnienia przez 30 minut.
  8. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy spód słodką masą.
  9. Mazurek z kajmakiem dekorujemy migdałami, orzechami, rodzynkami, czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami. Układamy z nich kwiaty, pisanki lub napis "Wesołych Świąt" bądź "Alleluja". 

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta