Reklama
Reklama

Smakuje obłędnie, a jest szybsze w przygotowaniu niż sernik czy szarlotka. Przepis mam od przyjaciółki

Chcąc przygotować ciasto, które zachwyci wszystkich gości, powinniśmy sięgnąć po przepis na coś innego niż szarlotka czy sernik. Warto spróbować deseru, który nie pojawia się tak często na naszych stołach, a jest iście królewskim przysmakiem. Przedstawiamy przepis na łatwe i smaczne ciasto, znane jako mille-feuille.

Deser mille-feuile znany jest pod wieloma różnymi nazwami. W Ameryce Północnej określany jest jako Napoleon, a w Wielkiej Brytanii ciasto to nazywane jest plasterkiem wanilii. Jednak przepis na ten pyszny deser pochodzi z Francji. Nic więc dziwnego, że przepis opiera się na kremie oraz cieście francuskim. Sprawdź, jak zrobić to smaczne i rozpływające się w ustach ciasto.

Czym jest mille-feuille? Ten deser warto znać

Tradycyjnie wykonane mille-feuille to deser, na który składają się trzy warstwy ciasta francuskiego. Są one na przemian przekładane z dwoma warstwami pysznego kremu.

Natomiast wierzchnią warstwę tego ciasta można przyrządzać na różne sposoby. Niektórzy preferują smarowanie jej bitą śmietaną czy posypaniem cukrem pudrem. Natomiast inni decydują się wykonanie warstwy z kakao, rozpuszczonej czekolady czy lukru. Często góra ciasta dekorowana jest także posiekanymi migdałami.

Wykończenie deseru jest więc zależne od tego, w jakich smakach gustujemy. My przedstawiamy przepis na mille-feuille z polewą czekoladową.  

Czytaj również: Najlepszy przepis na sernik z solonym karmelem. Wszyscy goście będą prosić o dokładkę

Jak przygotować ten pyszny deser? To prostsze niż myślisz

Przepis na to ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwy i bez trudu przyrządzi je nawet ktoś, kto rzadko przygotowuje desery. Co więcej, do zrobienia mille-feuille nie potrzebujemy wielu składników i wystarczy nam kilka podstawowych produktów, które bez trudu znajdziemy w każdym sklepie. Oto one:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 500 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 50 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • posiekane migdały do dekoracji,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Po naszykowaniu wszystkich składników możemy przejść do przyrządzania naszego pysznego deseru. Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza i wyłożenie blaszki papierem do pieczenia. Następnie rozwałkowujemy ciasto francuskie na cieńszy placek i kroimy na równe prostokąty.

Tak przygotowane kawałki ciasta układamy na blaszce i nakłuwamy je widelcem oraz przykrywamy drugą blachą. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, dopóki nasze ciasto nie stanie się chrupiące oraz złociste. Po wyjęciu odkładamy je ostygnięcia.

W tym czasie w rondlu gotujemy mleko wraz z ekstraktem waniliowym. Następnie w misce ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy do nich mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy gorące mleko do przygotowanej chwilę wcześniej masy jajecznej, cały czas ją mieszając. Całość przekładamy do rondla i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Kiedy przygotowany krem wystygnie, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i łączymy ją z nim. Wstawiamy całość do lodówki i czekamy, aż się schłodzi. Następnie na jeden arkusz ciasta nakładamy połowę naszego kremu i przykrywamy go drugim prostokątem ciasta.

Całość dekorujemy polewą czekoladową. Przygotowujemy ją, rozpuszczając masło z czekoladą w kąpieli wodnej i dodając mleko. Na koniec nasze ciasto posypujemy posiekanymi migdałami. Tak przygotowany deser najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa mogła stężeć.

Zobacz też:

Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy