Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka
Wraz z wiosną nadszedł czas na lekkie i wyśmienite dania, w których można wykorzystać sezonowe warzywa. Właśnie rusza sezon na jedno z nich, które wyczekiwane jest przez sporo osób. Warto wykorzystać tę możliwość i przygotować wyśmienitą sałatkę we wiosennym klimacie. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, a goście będą prosić o dokładkę. Podpowiadamy, genialny przepis na sałatkę z zielonymi szparagami.
Czas, w którym można kupić świeże i tanie szparagi w sklepach, jest dla wielu osób jednym z ulubionych. To warzywo wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, ale przede wszystkim jest obłędnie smaczne. Co więcej, można przygotować je na wiele sposobów. Warto stworzyć z nim wiosenną sałatkę, która smakiem zachwyci każdego.
Wiosna to czas, w którym warto decydować się na przygotowywanie dań z udziałem sezonowych warzyw bądź owoców. Na straganach i sklepach ich szeroki wybór sprawia, że z pewnością każdy znajdzie takie, które mu posmakują.
Decydując się na sezonowe warzywa i owoce, można mieć pewność, że są one świeże i zazwyczaj pochodzą z polskich upraw. Ich cena zazwyczaj w tym czasie także jest zdecydowanie atrakcyjniejsza. Nie ma się więc co dłużej zastanawiać, tylko robiąc zakupy sięgać po sezonowe warzywa i owoce.
Zwłaszcza że są źródłem wielu cennych składników. Nie inaczej jest w przypadku szparag, na które sezon właśnie się rozpoczyna. Co więcej, świetnie smakują, przez co tak wiele osób chętnie po nie sięga. Warto dać im szansę, a z pewnością na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Najlepsze w nich jest to, że na ich bazie można przygotować wiele smacznych dań. Jednym z nich jest obłędnie smaczna sałatka.
Zobacz również: Ekspresowy sos do makaronu. 5 minut i masz obiad na stole
Sałatkę z zielonymi szparagami cechuje obłędny smak oraz fakt, że można ją przygotować w mgnieniu oka. Każdy, kto jej skosztuje, będzie prosić o dokładkę lub przepis. Sekretem tej sałatki jest połączenie smakowitych produktów, a także to, że trzeba je upiec. Efekt jest obłędny i z pewnością zachwyci każdego.
Potrzebne składniki:
- 250 g zielonych szparagów
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 60 g orzeszków piniowych
- 60 ml oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Dodatki:
- Rukola
- Burrata
- Krem balsamiczny
- Grzanki
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz warzywa, a następnie pokrój na połówki pomidorki koktajlowe. Do naczynia żaroodpornego wsadź przygotowane warzywa i nie zapomnij dorzucić na wierzch orzeszki piniowe. Dopraw oliwą, solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj, a następnie wstaw do rozgrzanego na 200 st. C piekarnika, na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki, a mianowicie odpowiednią ilość rukoli, burratę, krem balsamiczny oraz grzanki, które idealnie będą komponować się z upieczoną mieszanką. Po upływie 15 minut zapieczone warzywa z orzeszkami wyjmij oraz połącz z przygotowanymi dodatkami. Całość warto podać od razu, aby danie było jeszcze ciepłe.
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny