Reklama
Reklama

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

Wraz z wiosną nadszedł czas na lekkie i wyśmienite dania, w których można wykorzystać sezonowe warzywa. Właśnie rusza sezon na jedno z nich, które wyczekiwane jest przez sporo osób. Warto wykorzystać tę możliwość i przygotować wyśmienitą sałatkę we wiosennym klimacie. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, a goście będą prosić o dokładkę. Podpowiadamy, genialny przepis na sałatkę z zielonymi szparagami. 

Czas, w którym można kupić świeże i tanie szparagi w sklepach, jest dla wielu osób jednym z ulubionych. To warzywo wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, ale przede wszystkim jest obłędnie smaczne. Co więcej, można przygotować je na wiele sposobów. Warto stworzyć z nim wiosenną sałatkę, która smakiem zachwyci każdego.  

Do przyrządzania dań warto sięgać po sezonowe warzywa  

Wiosna to czas, w którym warto decydować się na przygotowywanie dań z udziałem sezonowych warzyw bądź owoców. Na straganach i sklepach ich szeroki wybór sprawia, że z pewnością każdy znajdzie takie, które mu posmakują.  

Decydując się na sezonowe warzywa i owoce, można mieć pewność, że są one świeże i zazwyczaj pochodzą z polskich upraw. Ich cena zazwyczaj w tym czasie także jest zdecydowanie atrakcyjniejsza. Nie ma się więc co dłużej zastanawiać, tylko robiąc zakupy sięgać po sezonowe warzywa i owoce.  

Zwłaszcza że są źródłem wielu cennych składników. Nie inaczej jest w przypadku szparag, na które sezon właśnie się rozpoczyna. Co więcej, świetnie smakują, przez co tak wiele osób chętnie po nie sięga. Warto dać im szansę, a z pewnością na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Najlepsze w nich jest to, że na ich bazie można przygotować wiele smacznych dań. Jednym z nich jest obłędnie smaczna sałatka. 

Zobacz również: Ekspresowy sos do makaronu. 5 minut i masz obiad na stole

Jak przygotować wiosenną sałatkę ze szparagami?  

Sałatkę z zielonymi szparagami cechuje obłędny smak oraz fakt, że można ją przygotować w mgnieniu oka. Każdy, kto jej skosztuje, będzie prosić o dokładkę lub przepis. Sekretem tej sałatki jest połączenie smakowitych produktów, a także to, że trzeba je upiec. Efekt jest obłędny i z pewnością zachwyci każdego.  

Potrzebne składniki: 

  • 250 g zielonych szparagów  
  • 250 g pomidorków koktajlowych  
  • 60 g orzeszków piniowych  
  • 60 ml oliwy z oliwek  
  • Sól i pieprz  

Dodatki:  

  • Rukola 
  • Burrata 
  • Krem balsamiczny  
  • Grzanki  

Sposób przygotowania: 

Umyj i osusz warzywa, a następnie pokrój na połówki pomidorki koktajlowe. Do naczynia żaroodpornego wsadź przygotowane warzywa i nie zapomnij dorzucić na wierzch orzeszki piniowe. Dopraw oliwą, solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj, a następnie wstaw do rozgrzanego na 200 st. C piekarnika, na 15 minut.  

W międzyczasie przygotuj dodatki, a mianowicie odpowiednią ilość rukoli, burratę, krem balsamiczny oraz grzanki, które idealnie będą komponować się z upieczoną mieszanką. Po upływie 15 minut zapieczone warzywa z orzeszkami wyjmij oraz połącz z przygotowanymi dodatkami. Całość warto podać od razu, aby danie było jeszcze ciepłe.  

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki