Ekspresowy sos do makaronu. 5 minut i masz obiad na stole
Nie zawsze mamy czas na przyrządzanie wymyślnych potraw obiadowych. Warto zatem poznać błyskawiczny przepis na tani obiad. Przygotowanie różowego sosu zajmuje dosłownie kilka minut. Możesz zrobić warzywne pesto w trakcie gotowania makaronu. Będziesz zachwycony nie tylko smakiem, ale też wyglądem tego prostego dania.
Śmietanowe i serowe sosy do makaronu smakują bardzo dobrze, jednak są kaloryczne, po ich zjedzeniu czujemy się ociężali. Zazwyczaj potrzebujemy trochę czasu, aby przyrządzić taki dip. Warto zatem zastąpić go ekspresowym, warzywnym pesto. Przedstawiamy przepis na makaron z różowym sosem.
Burak ćwikłowy to popularne warzywo, znane ze swoich zdrowotnych właściwości. W swoim składzie ma witaminy: A, C, E oraz te z grupy B. Ponadto jest bogaty w składniki mineralne np. żelazo magnez, potas czy selen.
Swoje zdrowotne właściwości buraki zawdzięczają także dzięki zawartości substancji bioaktywnych tj. flawonoidy, karotenoidy, saponiny i betainy. Warto zatem wdrożyć je do swojego codziennego jadłospisu np. do obiadu z makaronem.
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania buraczanego sosu? Oto lista:
- 500 g ugotowanych buraków;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki oleju lnianego;
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz.
Zrobienie buraczanego sosu zajmie kilka minut, jeśli wcześniej ugotujemy buraki lub kupimy w sklepie takie ugotowane. Znajdują się na dziale ze zdrową żywnością. Jeśli jednak chcemy samodzielnie je gotować, to polecamy dodać do nich odrobinę kwasku cytrynowego, octu jabłkowego lub cukru, aby zachowały swój unikalny kolor. Dzięki temu dodatkowi makaron będzie miał różowy kolor.
Ugotowane buraki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy je do blendera. Dodajemy też pozostałe składniki, czyli czosnek, olej lniany i sok z cytryny. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy, aby sos był rzadszy, to dodajemy więcej tłuszczu roślinnego.
Tak przygotowanym sosem z buraków polewamy ugotowany wcześniej makaron. Na koniec dekorujemy nasze danie obiadowe parmezanem i natką pietruszki lub bazylią.
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny