Reklama
Reklama

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Zupa szczawiowa wraca do łask. To danie, które było hitem w czasach PRL-u, coraz częściej gości na stołach Polaków. Owa zupa nie tylko smakuje wybornie, ale również jest zdrowa i nie zawiera zbyt wielu kalorii. Z czego i w jaki sposób zrobić zupę szczawiową, która zachwyci całą rodzinę? Odpowiadamy.

Jakie składniki na zupę szczawiową?

Właściwie przyrządzona zupa szczawiowa to prawdziwy rarytas, który był istnym hitem w czasach PRL-u. Rzeczone danie ponownie wraca do łask. Zbliża się sezon na szczaw, a więc jest to idealna okazja, by poznać rewelacyjny przepis na zupę z tej rośliny. Co więcej, szczaw zawiera prozdrowotne składniki, takie jak witaminy (m.in. C, K i A) oraz potas, fosfor czy żelazo. Co więcej, owe danie ze szczawiu jest niskokaloryczne, wobec czego stanowi doskonałą propozycję dla osób będących na diecie.

Jak zrobić pyszną i szybką zupę szczawiową? Kluczowy jest tu oczywiście wysokiej jakości szczaw. Warto wybierać młode listki, które nadadzą daniu wyjątkowego smaku.  

Składniki potrzebne do wykonania zupy szczawiowej to: 

  • 400 g listków młodego szczawiu
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego; 
  • 80 g śmietany 18%; 
  • 250 g ziemniaków; 
  • 1 duża marchew; 
  • 5 jajek. 

Warto pamiętać, że duże ilości kwasu szczawiowego zawartego w szczawiu mogą wykazywać niekorzystny wpływ na ludzki organizm. Wynika to z faktu, że ów związek może łączyć się z wapniem i osadzać w nerkach. Z tego względu spożycie tego dania powinny ograniczyć osoby cierpiące m.in. na dnę moczanową czy mające problem z kamieniami nerkowymi. Aby zminimalizować negatywne działanie kwasu szczawiowego, zupę szczawiową najczęściej podaje się z jajkiem i śmietaną, które stanowią dobre źródło wapnia.

Jak zrobić zupę szczawiową? Sposób przygotowania

W jaki sposób zrobić prostą zupę szczawiową? Na początku przygotuj wszystkie składniki – szczaw dokładnie umyj i poszatkuj. Marchewkę obierz i pokrój w drobne kawałki. Obrać trzeba również ziemniaki. Ugotuj je w osobnym garnku. Podobnie postąp z jajkami – je należy ugotować na twardo.

Zagotuj bulion w garnku i wrzuć do niego poszatkowany szczaw oraz marchewkę. Gotuj całość przez około 15-20 minut na małym ogniu. Potem sprawdź smak zupy i dopraw solą i pieprzem według uznania. 

Następnie umieść śmietanę w miseczce i zahartuj ją niewielką ilością szczawiowej. Potem przelej śmietanę do garnka. Zupa powinna wówczas zgęstnieć, a dzięki wcześniejszemu zahartowaniu, śmietana nie zwarzy się. Całość gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie zupa szczawiowa będzie gotowa. Podawaj ją z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | warzywa