Reklama
Reklama

Pyszny i pożywny szczaw. Sprawdź, jak zrobić z niego genialną sałatkę

Szczaw jest warzywem, które często mylimy ze szpinakiem, ma jednak zupełnie inny smak. Najpopularniejszy w Polsce szczaw zwyczajny jest źródłem wielu witamin i minerałów. Można z niego przygotowywać zupy, sosy czy sałatki. Poznaj przepis na niezwykle smakowitą sałatkę ze szczawiem, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Liście szczawiu stanowią bogate źródło witamin C, A, E, witamin z grupy B, a także żelaza, krzemu, cynku i potasu. Ze względu na walory zdrowotne oraz smakowe, warto włączyć go do codziennej diety.

Sałatka ze szczawiem — składniki

Do przygotowania sałatki ze szczawiem potrzebne będą następujące składniki:

  • 100 g szczawiu
  • 100 g małych pieczarek
  • 200 g kurczaka
  • 100 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
  • dwa duże pomidory malinowe
  • czerwona cebula
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka łagodnej musztardy
  • łyżka octu balsamicznego
  • orzechy włoskie
  • pieprz kolorowy
  • czosnek granulowany
  • olej
  • sól, pieprz

Z podanych wyżej składników przygotujemy dwie duże porcje lub nawet cztery małe porcje. Wszystko zależy od tego, czy chcemy podać sałatkę ze szczawiem jako główne danie (np. na kolację) czy będzie to dodatek do obiadu lub potraw z grilla.

Jak przygotować sałatkę ze szczawiem?

Szczaw myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy szczyptę soli i czekamy, aż puści sok. W międzyczasie kroimy pieczarki i kurczaka. Mięso przyprawiamy pieprzem kolorowym i czosnkiem granulowanym, a następnie smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. W drugiej kolejności smażymy pieczarki, doprawiając je solą i pieprzem.

Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy oliwę z oliwek, musztardę i ocet balsamiczny. Kroimy ser pleśniowy w małe paski, pomidory w średniej wielkości plastry, a cebulę w pióra. Możemy także na suchej patelni podsmażyć garść orzechów włoskich. Odsączamy szczaw z wody.

Do miski z odsączonym szczawiem dokładamy pieczarki, kurczaka, pomidory oraz cebulę i całość mieszamy. Możemy podać sałatkę na dwa sposoby: w jednej misce, z której każdy nałoży swoją porcję lub od razu na talerzach. W pierwszym przypadku dodajemy orzechy, ser pleśniowy oraz sos do wszystkich składników w misce. 

W drugim — wykładamy połączone warzywa na talerz, a następnie posypujemy orzechami i serem, a na końcu polewamy sosem.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | sałatki