Reklama
Reklama

Dodaj to do jajecznicy. Wyjdzie puszysta i smaczna, jak nigdy wcześniej

Jajecznica to danie, które bardzo często przygotowujemy na śniadanie. Jest ono proste, smaczne i sycące. Chcąc jednak, by nasza jajecznica była idealnie kremowa oraz puszysta, musimy wiedzieć, jak odpowiednio ją przyrządzić. Kluczem do sukcesu jest dodanie pewnego nietypowego składnika. Sprawdź, czego użyć, aby jajecznica miała perfekcyjną konsystencję.

Czasem przygotowując jajecznicę zamiast przyjemnie puszystej i kremowej masy, uzyskujemy suchą i twardą strukturę, która nie wygląda apetycznie, ani nie zachwyca nas swoim smakiem. Możemy jednak temu zapobiec, dodać do niej pewien składnik, który sprawi, że będzie ona miała idealną konsystencję.  

Co dodać do jajecznicy, by była puszysta? Ten składnik może zaskakiwać

Chcąc, by nasza jajecznica wyszła idealnie puszysta, warto dodać do niej pewien produkt, który znacząco poprawi jej strukturę. Tym dodatkiem jest mąka kukurydziana. Choć wydaje się ona nietypowym składnikiem jajecznicy, to potrafi zdziałać cuda.

Dzięki niej konsystencja dania będzie znacznie bardziej kremowa, a także stanie się delikatna i lekko napowietrzona. Wynika to z tego, że mąka kukurydziana działa jak naturalny stabilizator białek w jajkach, co sprawia, że zapobiega ona ich nadmiernemu wysuszaniu się w trakcie smażenia.

Stosując więc mąkę, uzyskamy wilgotną jajecznicę, która pod wpływem ciepła zyskuje również na objętości. Najlepszy efekt osiągniemy, dodając około pół łyżeczki mąki kukurydzianej na każde dwa jajka. Składnik ten należy dodać do miski z jajkami i razem z nim je roztrzepać jeszcze przed wylaniem mieszanki na patelnię.

Czytaj również: Potrzebujesz szybkiego ciasta na Wszystkich Świętych? Zalej tym herbatniki

O czym jeszcze pamiętać, robiąc jajecznicę? Dzięki temu będzie kremowa i smaczna

Dodanie mąki kukurydzianej do jajecznicy nie wystarczy, jednak jeżeli nie zadbamy również o inne kwestie dotyczące przygotowywania tego dania. Przede wszystkim przed smażeniem należy dokładnie roztrzepać jajka, robiąc to tak, by do masy dostało się jak najwięcej powietrza. Sprawi to, że jajecznica będzie puszysta.

Oprócz tego warto dodać odrobinę płynu do naszego dania. Zazwyczaj stosuje się mleko, choć niektórzy zastępują je również śmietanką czy wodą. Dzięki dodaniu płynu białka będą się wolniej ścinały, a jajecznica wyjdzie delikatniejsza. Wystarczy, że na 2-3 jajka dodamy 1-2 łyżki wybranego płynu.

Kluczowe jest również prawidłowe smażenie jajecznicy. Najlepiej robić to na małym ogniu, ciągle ją mieszając, aby masa mogła się stopniowo ścinać, zachowując swoją puszystość. Za wysoka temperatura lub zbyt długie smażenie, może sprawić, że jajecznica stanie się sucha i twarda.  Dodatkowo warto smażyć ją na maśle, a nie na oleju, ponieważ w ten sposób nie tylko dodamy aromatu jajecznicy, ale i sprawimy, że będzie bardziej kremowa. Co więcej, masło emulguje się z jajkami, co pozwala zmiękczyć strukturę dania.

Zobacz też:

Ryż nigdy więcej się nie poskleja. Wystarczy, że ugotujesz go "po japońsku"

O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie

​Te rogale świętomarcińskie smakują lepiej niż w cukierni. Kluczowy jest 1 składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | triki | szybkie dania