Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie
Do przygotowania słodkich przekąsek wcale nie potrzeba dużej ilości skomplikowanych składników. Na przykład do upieczenia przepysznych rogalików wystarczą trzy. W dodatku ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak zachwycający. Szukasz pomysłu na deser dla domowników lub przekąskę na niespodziewaną wizytę gości? Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Wiele osób rezygnuje z wypieków, ponieważ kojarzą się im z bałaganem, niezliczoną ilością składników oraz żmudnymi przygotowaniami. Nic bardziej mylnego, pieczenie może być proste, łatwe i przyjemne. Wystarczy sięgać po odpowiednie przepisy. Takim z pewnością jest ten na rogaliki z trzech składników.
Wiele osób uważa trzyskładnikowe rogaliki za wypiek, który jest dobrym rozwiązaniem na każdą okazję. Co więcej, każdy powinien znać na nie przepis. Są nie tylko smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu, przez co poradzi sobie z nimi nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni.
Lista składników jest krótka, a w sposobie przygotowania nie ma nic skomplikowanego. Choć regaliki z kształtu wydają się być trudne do wykonania, są to tylko pozory. Ich uformowanie nie jest trudne i polega tylko na zrolowaniu. To prosta słodka przekąska, która posmakuje każdemu. Nawet przygotowanie podwójnej porcji nie uchroni przed szybkim zniknięciem tych rogalików z talerza.
Najlepsze w nich jest to, że do ich wypełnienia można użyć dowolnego nadzienia. Czyni to z nich niezwykle uniwersalny deser, który przez różne wariancje nigdy się nie znudzi. Nadzieniem rogalików może być dżem, konfitura, marmolada, a nawet krem czekoladowy bądź pistacjowy. Opcji jest naprawdę wiele i wszystko zależy wyłącznie od własnych preferencji.
Może cię zainteresować: To ciasto do kawy smakuje niebiańsko. Teściowa będzie prosić o przepis
Tak jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania rogalików potrzebne będą trzy składniki, w następujących proporcjach:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Zacznij od wsypania mąki do miski, a następie dodaj pokrojone zimne masło oraz śmietanę. Całość rozdrabniaj przez chwilę palcami lub nożem, a po chwili rozpocznij zagniatanie wszystkich składników w kulę. Ciasto powinno być klejące, dlatego jeśli zachodzi taka potrzeba, można sobie pomóc podsypując je lekko mąką.
Tak przygotowaną kulę ciasta zawiń folią spożywczą i wsadź do lodówki na około godzinę. Po upływie czasu wyciągnij je i podziel na cztery części. Przejdź to rozwałkowywania pierwszej z nich. Rozwałkowane ciasto potnij ostrym nożem na cztery części, które następnie rozkrój na trójkąty o podobnej wielkości.
Następnie na podstawę każdego z powstałego trójkąta nałóż łyżeczkę wybranego nadzienia. Zalep ciasto i zroluj od podstawy do czubka. To prosty sposób na uzyskanie kształtu rogalika. Jak widać, nie ma się co bać, ponieważ to nic skomplikowanego. Potem zrób tak z wszystkimi trójkątami i gotowe rogaliki wykładaj na blaszce do pieczenia, zachowując odpowiednie odstępy.
Z pozostałymi częściami ciasta wykonaj adekwatnie takie same czynności. Kiedy wszystkie rogaliki będą już gotowe, piecz je w rozgrzanym na 180 st. C piekarniku przez 30 minut, nie zapominając o funkcji góra-dół. Po upieczeniu pozostaw je na chwilę do wystygnięcia, a następnie możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia