Reklama
Reklama

To najlepsza odmiana ogórków do przetworów. Zrobisz z nich idealne kiszone

Wybierając odmianę ogórków gruntowych, warto zdecydować się na taką, która da plony nadające się do zrobienia przetworów. W końcu nie ma nic smaczniejszego niż kiszone ogórki z własnej uprawy. Nie każda odmiana będzie się jednak do tego nadawać. Wobec czego podpowiadamy, na jaką najlepiej się zdecydować, aby móc później zrobić idealne kiszone.  

Już przy wyborze sadzonek ogórków należy pod uwagę wziąć fakt, czy będą odpowiednie do kiszenia. W końcu to warzywo smakuje wyśmienicie zarówno świeże, jak i poddane obróbce. Żeby móc cieszyć się zimą z pysznych przetworów, należy zdecydować się na odpowiednią odmianę ogórków. Odpowiednią, czyli jaką?

Jakie powinny być ogórki do kiszenia?

Wiele osób podejmuje się uprawy ogórków gruntowych, aby móc z zebranych plonów przygotować przetwory. Najpopularniejszą formą są oczywiście ogórki kiszone, uwielbiane przez tak wiele osób i pasujące do licznych potraw. Aby finalnie wyszły smakowicie, należy szczególną uwagę zwrócić na niektóre cechy ogórków, którymi charakteryzują się kwaszeniaki.  

Kwaszeniaki, czyli ogórki nadające się do kiszenia, są w regularnym kształcie wydłużonego cylindra. Ich długość powinna być nie dłuższa niż 15 cm. Duże ogórki nie są polecane do kiszenia ze względu na późniejszy problem z ułożeniem ich w słoiku. Aby ogórek po zakiszeniu był idealnie smaczny, jego długość powinna być trzy razy większa niż szerokość.  

Ważna jest również skórka, która powinna być cienka. Jeśli chodzi o ubarwienie ogórków, nie ma ono większego znaczenia. Co więcej, do kiszenia sprawdzą się najbardziej ogórki, które posiadają jak najmniejszą i w dodatku pustą komorę nasienną. Wobec tego najlepsze do kiszenia są młode ogórki.  

Zobacz również: Wiele osób myli ją z pietruszką. Jest zdrowa i nadaje smaku potrawom

Te odmiany ogórków będą najlepsze do kiszenia  

Odmiany zwane kwaszeniakami wykazują większą odporność na choroby, a więc są mniej podatne na gnicie. Charakteryzują się również większą zawartością cukrów, co wpływa podczas kiszenia na finalny smak ogórków.  

Wobec czego, wybierając ogórki gruntowe do swojego ogródka, warto rozważyć takie odmiany jak:  

  • Julian  
  • Octopus  
  • Borus  
  • Śremski  
  • Andrus  
  • Cezar  

Aby domowe przetwory z ogórków wyszły idealnie, warto już teraz o to zadbać. Nie wystarczy bowiem tylko sprawdzona receptura oraz sposób kiszenia. Główną rolę odgrywają ogórki, które po ukiszeniu powinny być jędrne, chrupiące i przede wszystkim smaczne. Warto więc zdecydować się na te odmiany, które sprawdzą się do tego doskonale. 

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa